Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – inkluzivne radionice (VIDEO)

UŽICE – Prema zvaničnim podacima između 12 i 15 odsto svetske populacije su osobe sa invaliditetom. Već 30 godina, 3.decembar obeležava se kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Cilj je da se pažnja skrene na njihova prava, probleme, ali i da se promovišu njihove mogućnosti i njihov rad. Dve inkluzivne radionice, na kojima je predstavljen rad dece sa smetanjama u radu, održane su Užicu.

U užičkom vrtiću Poletarac, sve je počelo kroz pesmu i igru. Deca iz vrtića, ali i učenici Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, zajedno su slali svoje poruke da razlike među njima ne postoje.

“Svima je dobro, i deci iz redovnih grupa i deci sa smetnjama u razvoju. Deca iz redovnih grupa uče se različitosti, da pomažu drugima, kod njih se razvija empatija,” kaže Gordana Murić, defektolog-logoped Predškolske ustanove Užice.

“Dali smo mali doprinos da se i ova deca osete bitnom i prihvaćenim od strane svojih vršnjaka. Kroz ove aktivnosti ne primećuju se te različitosti”, objašnjava Marica Lazović, defektolog Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić” iz Užica.

Na razne načine, kroz crtanje, deca iz redovnih grupa i deca sa invaliditetom oslikavali su poruke u užičkom vrtiću Poletarac. Na drugoj radionici, zajedno sa Kancelarijom za mlade i studentima Pedagoškog fakulteta, stvarali su novogodišnje ukrase.

“Mi se na ovim radionicama družemo, lepo se provodimo, zabavljamo se. Učimo jedni o drugima, mi o njima, oni o nama. Nekako sve bude lepo i korisno”, kaže Dragana Utvić, defektolog Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić” iz Užica.

Radovi nastali na ovoj radionic naćiće se na humanitarnom bazaru, koji organizuj Unija studenata Pedagoškog fakulteta, koja na taj način prikuplja sredtstva za socijalno ugrožene porodice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.