Ljubitelji bube po prvi put u Bajinoj Bašti (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Ljubitelji starih modela Folksvagenove bube okupili su se u Srbiji po osmi put. Manifestacija je prvi put održana u Bajinoj Bašti, posle šest skupova na Zlatiboru i jednog u Grockoj.

Bubijada je okupila ljubitelje ovog oldtajmera iz regiona Balkana, ali i iz Istočne i Severne Evrope.

„Imali smo posadu iz Gdanjska, momci koji su prešli 1500 kilometara da bi došli ovde. Zatim, posadu iz Mađarske, dve iz Rumunije, jednu iz Austrije… S obzirom na to da je kriza i da je gorivo skupo, veoma smo zadovoljni“, kaže Željko Šmakić iz Buba kluba Srbije.

Nekima od učesnika interesovanje za bubu prenešeno je sa starijih članova porodice.

Bubijada u Bajinoj Bašti
Foto: ZooMUE

„Deda je kupio ovaj auto, pa moji roditelji, pa ja. To mi je prvi automobil od polaganja vožnje. Uvežen je u Makedoniju krajem avgusta 1967. godine, čak imam i dalje i originalnu deklaraciju“, kaže Tiberije Kirijas, predsednik Buba kluba Makedonije.

Posebnu pažnju privukao je kombi iz Bijeljine.

„To je T-1 kombi iz 1966. godine, jedini ovog tipa na ovom skupu, a i u Bosni je jedini koji može da se vozi. Nije problem održavanje, teško je restaurirati ga, a posle je lako s njim. Svega par litara ulja i to je to, nisu to automobili poput ovih današnjih“, ističe Bojan Stajić, iz Oldtajmer kluba Bijeljina.

Najbrojniji su bili pripadnici Buba kluba Šabac, od kojih većina koristi svoje bube i u svakodnevnoj vožnji.

„Pre svega je vozim za ovakve priredbe, ali u letnjem periodu se vozim i do grada i na još neka mesta“, kaže Đorđe Maksimović, iz Buba kluba Šabac

Prvi susret sa bubom Goran Hadnađev zvani Čiča imao je osamdesetih godina, a trenutni model nabavio je 2010. godine.

Bubijada u Bajinoj Bašti
Foto: ZooMUE

„Ima tu malo i nostalgije, većina nas na ovim skupovima pripada malo starijoj populaciji. To je ljubav koja traje. A moj auto ukrašavaju slike Če Gevare i Džejmsa Dina, buntovnika moje mladosti. Jedan je buntovnik sa razlogom, a drugi bez razloga“, kaže ovaj član šabačkog kluba.

Kao centralni događaj manifestacije, održan je defile ovih oldtajmera kroz centralne ulice Bajine Bašte, gde su prisutni meštani bili u prilici da se neposredno upoznaju sa detaljima u vezi sa ovim vozilima, od kojih većina datira iz druge polovine šezdesetih godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.