Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo (video)

ZLATIBOR-Do sredine oktobra biće završen projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo ,u okviru koga je u toku obnova crkave u Jablanici na Zlatiboru ,manastira Piva u Plužinama i crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju,rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta na Zlatiboru.

Ovaj projekat prekogranične saradnje Srbija-Črna Gora,sprovode Turistička organizacija Zlatibor ,Eparhija Budimljansko-nikšićka i turistička organizacija Plužine.

Menadzer projekta i direktor TO Zlatibor Arsen Đurić istakao je da je cilj projekta poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika.

“Uređenjem kompleksa crkve brvnare  u Jablanici pored toga što očekujemo da će povećati broj turista,otvoriće i nova radna mesta na ovom lokalitetu.Takođe saradnja na partnerima na ovom projektu biće nastavljena ,jer je u toku priprema za novi projekat,koji će takođe doprineti većoj valorizaciji kulturno-istorijskih potencija pograničnog područja Srbije i Crne Gore”,rekao je Đurić.

Član projektnog tima ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije Kosta Dojić naglasio je da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore,koje odavno postoje,još više učvrstiti,a da je crkva svesna integrativnih procesa i da je spremna da da svoj doprinos.

“U okviru projekta obnavlja se crkva Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju ,za koju je napisano Miroslavljevo Jevanđelje,jedan od 100 najvažnijih dokumenata čovečanstva na UNESCO-voj listi.Kultura je bitan segment turizma,a osnovni kulturni predznak na prostorima Srbije i Crne Gore je crkva”,naglasio jeDojić.

Na području Plužina u toku je obnova manastira Piva i manastira na Šćepan Polju u kanjonu Tare.

“Ovaj projekat je značajan doprinos aktivnijoj valorizaciji kulturno-istorijskog nasleđa u turističke svrhe.Za opštinu Plužine je turizam strateški pravac razvoja “,rekao je direktor TO Plužine Neđeljko Jovović.

Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,a ukupna vrednost projekta je oko 469 hiljada evra.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.