Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo (video)

ZLATIBOR-Do sredine oktobra biće završen projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo ,u okviru koga je u toku obnova crkave u Jablanici na Zlatiboru ,manastira Piva u Plužinama i crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju,rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta na Zlatiboru.

Ovaj projekat prekogranične saradnje Srbija-Črna Gora,sprovode Turistička organizacija Zlatibor ,Eparhija Budimljansko-nikšićka i turistička organizacija Plužine.

Menadzer projekta i direktor TO Zlatibor Arsen Đurić istakao je da je cilj projekta poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika.

“Uređenjem kompleksa crkve brvnare  u Jablanici pored toga što očekujemo da će povećati broj turista,otvoriće i nova radna mesta na ovom lokalitetu.Takođe saradnja na partnerima na ovom projektu biće nastavljena ,jer je u toku priprema za novi projekat,koji će takođe doprineti većoj valorizaciji kulturno-istorijskih potencija pograničnog područja Srbije i Crne Gore”,rekao je Đurić.

Član projektnog tima ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije Kosta Dojić naglasio je da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore,koje odavno postoje,još više učvrstiti,a da je crkva svesna integrativnih procesa i da je spremna da da svoj doprinos.

“U okviru projekta obnavlja se crkva Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju ,za koju je napisano Miroslavljevo Jevanđelje,jedan od 100 najvažnijih dokumenata čovečanstva na UNESCO-voj listi.Kultura je bitan segment turizma,a osnovni kulturni predznak na prostorima Srbije i Crne Gore je crkva”,naglasio jeDojić.

Na području Plužina u toku je obnova manastira Piva i manastira na Šćepan Polju u kanjonu Tare.

“Ovaj projekat je značajan doprinos aktivnijoj valorizaciji kulturno-istorijskog nasleđa u turističke svrhe.Za opštinu Plužine je turizam strateški pravac razvoja “,rekao je direktor TO Plužine Neđeljko Jovović.

Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,a ukupna vrednost projekta je oko 469 hiljada evra.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.