Komplet lepinja za komplet uživanje (VIDEO)

UŽICE – Međunarodni kulinarski magazin “Tejst atlas”, nedavno je komplet lepinju stavio na mesto liste najboljih jela.

Skoro svi Užičani, bar jednom nedeljno, na meniju za doručak imaju komplet lepinju. I to baš onu, pravljenu na tradicionalan način, star više od sto godina, sa standardnim sastojcima – lepinja, kajmak, jaje i pretop.

Kako je užička komplet, ili lepinja sa sve, stigla do prvog mesta “Tejst atlasa”, nisu sigurni ni oni koji je decenijama prirpemaju.

“Treba pitati sve one ljude koji dolaze da je jedu. Svi oni su oduševljeni i prvo dolaze da pojedu komplet lepinju, a onda krenu u obilazk našeg prelepog trga, Narodnog muzeja, Hidrocentrale, Starog grada i drugih delova Užica. Valjda bez lepinje i snage koju ona daje, sve to ne može ni da se obiđe”, kaže Dragan Lazić, vlasnik pekare “Šuljaga”,

Sve je počelo u pekari Vlajka Čarapića, posle Prvog svetskog rada. Nakon toga tradiciju je nastavio Radomir Šuljagić, a 1953. godine, na zanat je došao otac Dragana Lazića.

“Moj otac i Radomir su bili tri godine ortaci. Radomir Šuljagić je izašao iz tog ortakluka 1971.godine i tada je pitao mog oca da ostane ime firme, što je on prihvatio.”

U ovoj pekari nekada su pekli i hleb, a od 1984.godine njihov jedini proizvod su komplet lepinje.

“Ništa nismo menjali, niti ćemo menjati, ne planiramo ni da ubacujemo neke dodatke. Zato smo 2005. godine ovaj proizvod uzaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu”, kaže Dragan.

Komplet lepinju već dugi niz godina, u okviru Međunarodnog festivala tradicije “Žestival”, koji se održava u Užicu, prave i za Ginisa. Od metarske u prečniku, svake godine je uvećavaju i u širinu i u težini.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.