Zašto pacijenti u Užicu dugo čekaju na holter EKG-a

UŽICE-Pacijenti kojima je, zbog kardioloških problema, potrebno da 24 časa nose holter EKG-a tu medicinsku uslugu u Opštoj  bolnici Užice ne mogu da dobiju pre aprila ove godine, jer su do tada svi termini popunjeni.

U pokušajima da zakažu nošenje tog aparata, koji tokom 24 časa ili duže snima rad srca, pacijentima je rečeno da bolnica ima samo jedan takav aparat i da je neispravan, pa su primorani da tu uslugu plaćaju u privatnim ordinacijama.

Užička bolnica
Foto: ZooMUE

Da je aparat u kvaru potvrđuju za Danas u upravi Zdravstvenog centra Užice, ali tvrde da užička bolnica ima još tri takva ispravna aparata, te da se pacijenti čije zdravlje je ugorženo pregledaju u bolničkim ordinacijama, na stacionarnim EKG aparatima.

„O tome su odmah obavešteni nadležni serviseri i upućen im je hitan zahtev za popravku“, navedeno je u odgovoru na pitanja koje je direktoru ZC Užice uputio Danas.

Navodi se i to da su „odloženi samo oni pacijenti koji su imali zakazan pregled u januaru“ i da „u nadi da će se kvar brzo otkloniti, nisu odlagani pacijenti iz februara i marta“.

Tvrde da se ta dijagnostika „nedeljno obavlja za pet do sedam pacijenata, ambulantnih i onih koji su na hospitalizaciji i da je ta vrsta djagnostike   zakazana do marta 2023.godine“.

„Kako je holter procedura koja je povezana sa računarskom opremom, trenutno se radi na povezivanju drugog aparata sa čitačkom stanicom kako bi se moglo odmah nastaviti sa pozivanjem zakazanih pacijenata“, piše u odgovoru uprave ZC Užice, kojim su potvrđeni navodi naše sagovornice i saznanja Danasa.

Objašnjava se i to da se „broj potrebnih aparata ne određuje po broju stanovnika, već po a pacijenata, dužini čekanja na dijagnostičku proceduru, kao i broju specijalista kardiologije“.

Takođe, navodi se da je „ZC Užice u ovoj godini planirao nabavku još dva holtera“, da je „vrednost takvog aparata do 900.000 dinara“, te da su „2021. godine, poslednji put, kupljena dva takva uređaja“.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.