Koliko građani učestvuju u donošenju opštinskih odluka

Već četiri godine zakonska obaveza opština je da pitaju građane u šta bi trebalo da se uloži novac od poreza na imovinu. Anketa je pokazala da čak 60 odsto njih nije verovalo da može da utiče na opštinske odluke. U međuvremenu se napredovalo. Tome je doprineo i švajcarski program za reformu poreza „Helvetas“ koji je iz svog fonda obezbedio dodatna sredstva za građanske projekte, a angažovanjem popisivača imovine u čak 45 opština, povećao i priliv novca od tog poreza.

gradska kuca
foto.zoomue

U Užicu su spremni i za novi krug, što se prethodnog tiče uz sredstva iz budžeta realizovali su čak pedesetak projekata na 40 lokacija. Predloge je slalo više od 2.000 građana.

„Javljaju se i neke druge grupacije, kreću udruženja da se aktiviraju, čak imamo i interesovanje verskih zajednica tako da se ovaj programe širi i on je dobio obrise uključivanja velikog broja ljudi iz različitih struktura i što je važno i iz gradova i iz sela“, rekao je Miodrag Petković iz Gradskog veća Užica.

Sa jačanjem svesti građana da se i oni pitaju, napreduje i švajcarski projekat popisa imovine, kojim su sada obuhvaćeni i veći gradova poput Smedereva , Pirota i Valjeva. To znači veći prihod od poreza na imovinu, koji u ovom trenutku puni do 12 odsto lokalnih budžeta.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.