Koje kriv što deca imaju govorne probleme?(VIDEO)

UŽICE – U svakoj generaciji sve je više dece koja imaju govorne poremećaje koje kasnije prate i poremećaji u pisanju, čitanju ili izražavanju, pamćenju i pažnji. Mnogo je faktora koji na to utiču – od previše gledanja tv, kompjutera ili telefona do nedovoljne komunikacije.

Tada na scenu stupaju logopedi koji kroz rad sa decom pokušavaju da isprave sve probleme u govoru. U Užicu je problem što je sve više dece kojima je ovakav vid pomoći potreban, a logopeda je veoma malo.

U Užicu nema dovoljno logopeda – u bolnici rade dva, u Dečjem dispanzeru jedan, u vrtiću jedan i Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju jedan logoped. Samo prošle godine logopedi su radili sa više od 2000 dece. Ističu da je vrlo važno na vreme uočiti probleme koje dete ima u govoru.

„Savetujemo roditelje da pričaju sa svojom decom. Kada dođu obično nam kažu da deca mnogo vremena provode ispred televizora, kompjutera, gledajući neke sadržaje na jutjubu. Mora se razgovarati sa decom jer se govor uči“, objasnila je Katarina Jovašević, logoped u užičkoj bolnici.

OŠ „Miodrag V. Matić“  za decu sa smetnjama u razvoju ima jednog logopeda koji radi sa 87 dece od čega 27 iz matične škole dok je ostatak iz drugih škola u gradu.

„Da bi rad logopeda imao efekta mora se raditi šest puta nedeljno najmanje dva tri meseca. Kod dece sa smetnjama to traje i duže. Zbog velikog broja dece logoped ne može sve da postigne pa će u ovoj školskoj godini osim u našoj školi raditi samo još u jednoj školi u gradu“, rekla je za portal ZOOMUE Zorica Vesović, direktorka OŠ „Miodrag V. Matić“ za decu sa smetnjama u razvoju.

Ona kaže da su uputili zahtev MInistarstvu prosvete i tražili da zaposle još jednog logopeda, ali im je zahtev odbijen. Kako bi se izašlo u susret  svoj deci koja imaju problema sa govorom, grad Užice je dao saglasnost da predškolska ustanova zaposli još jednog logopeda.

„Mi smo se dogovorili i dali saglasnost Predškolskoj ustanovi da primi jednog logopeda, naravno to grad finansira“, rekao je Vidoje Drndarević, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Da bi rad sa logopedom bio uspešan deca bi na tretmane trebalo da idu nekoliko puta sedmično bar dva tri meseca, dok takvi tretmani kod dece sa smetnjama traju mnogo duže. Zabrinjavajući je podatak da je sve više dece od tri četiri godine koja uopšte ne pričaju, mnoga od njih ne izgovaraju određene glasove. Nedovoljan broj logopeda veliki je problem jer na tretmane u užičku bolnicu bolnicu stižu i deca iz Arilja, Čajetine i Požege. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.