Kasni rekonstrukcija i dogradnja Fabrike vode u Užicu

UŽICE-Iako je prva faza rekonstrukcije i dogradnje Fabrike vode „Petar Antonijević“ u Užicu trebalo da bude završena do proslave Dana grada – 9. oktobra, radovi kasne i, kako Danas saznaje, trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine.

Vrednost radova, kojima će se izmeniti tehnologija prerade vode i izgraditi dva objekta, iznosi 400 miliona dinara, od čega je Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja obezbedilo 360 miliona, a Grad Užice 40 miliona dinara. Projekat je uradio Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda, a užičko preduzeće „Jedinstvo“ je izabrano za izvođača. Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, je, u prisustvu gradonačelnika Tihomira Petkovića označila početak radova 8. oktobra prošle godine i obećala da će za Dan grada 2017. doći u Užice i označiti završetak prve faze. Ona je najavila i to da će Vlada pomoći da se završi i druga faza, nakon čega će grad dobiti praktično novu fabriku vode.

 “ Radovi kasne, ali ubeđen sam u to da će do kraja ove godine biti završena prva faza i najvažnije je to da se ceo projekat uradi kvalitetno“, rekao je za Danas Duško Ljujić, direktor užičkog JKP Vodovod. Osim početnih problema, jer EDB Užice nije na vreme izmestila dalekovod sa gradilišta, Ljujić je naveo da radovi docne i zbog „izuzetno hladne zime i veoma visokih temperatura tokom leta“.

Podsetimo da je projekat započet nakon što su se u jezeru Vrutci, krajem 2013, odakle se grad snabdevao vodom, pojavile alge-cijanobakterije. Vlada je 2014. obezbedila oko milion evra i angažovala Vojsku i preduzeće „Jedinstvo“ za postavljanje cevovoda za dotok sirove vode sa izvorišta Sušička vrela, kao privremeno rešenje, koje se i danas koristi. U isto vreme, proglašena je i vanredna situacija, koja nije ukinuta. Nakon prve faze, kako je objasnio Ljujić, biće primenjena nova tehnologija koja podrazumeva dezinfekciju vode ozonom. Iako se najavljivalo da bi voda iz Vrutaka mogla da se koristi nakon prve faze, Ljujić kaže da će to biti moguće tek nakon završetka druge faze radova.

“ Očekujemo da Ministarstvo građevinarstva obezbedi novac i za drugu fazu, kazao je naš sagovornik. Osim toga, u toku je priprema projekta za sanaciju i rekonstrukciju vodozahvata na branu Vrutci, jer je postojeća oprema zastarela. Procena je da će to koštati od 10 do 12 miliona dinara“,naglašava Ljujić.

Danas

 

You may also like...