Kako su planine u Zlatiborskom okrugu dobile ime (VIDEO)

UŽICE – Postoje mnoge priče i verovanja kako su planine u Zlatiborskom okrugu dobile ime. Uglavnom su nazivane po načinu života na njima, ali i po značajnim ljudima i lekovitim biljakama i izvorima.

O tome kako je Zlatibor dobio ime ima mnogo legendi, a najpoznatija je priča o zlatnom boru.

„Bor je bio zlato za čoveka zato što se od njega pravila građa koja se prodavala po Šumadiji, pa čak do Sofije. Zlatibor je zlatan jer je to ljudima davalo mogućnost da opstanu i žive“, rekao je profesor srpskog jezika i književnosti Ljubomir Šuljagić.

Nazivi pojedinih planina u Zlatiborskom okrugu izazivaju strah i najčešće su ta imena dobijali zbog surovog načina života na njima. Jedna od njih je Murtenica koja je bila sinonim za neprohodnu šumsku zabit punu zveri i hajduka.

Profesor Šuljagić kaže da je ova planina dobila naziv od reči Murlak.

„Interesantno je da je ta reč pogrdna, predstavlja neotesanog, divljeg čoveka, onaj koji nije emancipovan ni u jednom pogledu. Upravo se zato i dan danas kaže za takvog čoveka da je rastao u Murtenici“, objašnjava on.

Selo Negbina nije dobilo naziv po teškom životu već po jednoj ženi koja je nekada tu živela.

„Ovo selo dobilo je ime po ženi Negni, ona je verovatno imala svoj posed ili imanje na ovom mestu“, rekao je profesor.

Šuljagić kaže da se nekada nije imalo vremena za lepotu i da je bilo važnije preživeti, pa odatle i takvi nazivi mesta u Zlatiborskom okrugu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.