Duboko kroz projekat rešava problem kabastog otpada (VIDEO)

UŽICE-Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko od 1. marta počinje realizaciju trećeg projekta prekogranične saradnje sa Tuzlom „Upravljanje kabastim otpadom“, kojim će u potpunosti rešiti problem kabastog i građevinskog otpada .U martu počinju i radovi na proširenju tela deponije,na koju već pristiže otpad sa Potpećkog jezera čije čišćenje je u toku.

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović kaže da je vrednost projekta 576 664 evra i da će njegova realizacija trajati 18 meseci.

„Gradovi Užice i Tuzla dobiće kroz projekat po jedan šreder i po 20 kontejnera“ ,rekao je Stojadinović.

Direktor Dubokog Momir Milovanović naglasio je da će šreder moći da reciklira i građevinski otpad,tako da će Užice biti među prvima u Srbiji koje će na taj način rešiti problem i kabastog i građevinskog otpada.

„Na deponiju je počeo da stiže i otpad sa Potpećkog jezera.U njemu najviše ima pet ambalaže ,koja ide na reciklažu i dalje za prodaju.Drvenasti otpad neće dolaziti na deponiju već će se koristiti za grejanje u Prijepolju.Za sada ne znamo tačnu količinu otpada koji će doći sa Potpećkog jezera,ali on neće u svakom slučaju završiti na telu deponije „,naglasio je Milovanović.

Milovanović je rekao da će do kraja marta početi radovi na proširenju tela deponije zahvaljujući sredstvima od 96 miliona dinara dobijenih od države.

On je istakao da Duboko od 2015.godine vrši primarnu selekciju otpada i da na godišnjem nivou primaju oko 5.600 tona primarno selektovanog otpada.

„U planu je i primena mehaničko biološkog tretmana otpada za dobijanje gasa ,koji se koristi u proizvodnji struje.Imamo mogućnost da napravimo solarnu elektranu u Dubokom snage 0,8 megavati.Već imamo i zainteresovane investitore za elektrane veće snage“ ,rekao je Milovanović na konferenciji za novinare.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.