Kako razvijati i finansirati sport na lokalnom nivou (video)

UŽICE-Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta,Sportskim savezom Srbije i gradom Užicem organizovala je danas regionalnu konferenciju o “Razvoju i finansiranju sporta na lokalnom nivou” u Užicu.

 

Kako je istaknuto na konferenciji,u usvojenoj Nacionalnoj strategiji za razvoj sporta predviđeno je da se politika na lokalnom nivou strateški razvija,kao i da se strateški i programski finansira.

“Lokalne samouprave imaju zadatak da u narednih godinu dana urade svoje strategije o sportu sa prioritetima,ciljevima,aktivnostima i planiranim sredstvima,kao i odgovornim za njeno sprovođenje.Među tim prioritetima mora biti i školski sport,kao i dostupnost bavljenja sportom svima,a ne kao sada da to bude uglavnom privilegija dece bogatih roditelja”,istakla je sekretarka resornog odbora Stalne konferencije gradova i opština Maja Knežević.

 

Ona je istakla i da ograničena  sredstva koja se izdvajaju za sport moraju biti maksimalno i najravnopravnije iskorišćena.

“Znamo da nema dovoljno sredstava za sport u lokalnim sredinama,ali je važno i kuda ta sredstva idu”,naglasila je Kneževićeva.

Savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Dane Korica ocenio je da bez sporta na lokalnom nivou nema ni srpskog sporta.

“Stalno govorimo da nam je sport važan i da je on najbolji srpski proizvod.Njega nema bez razvoja sporta u lokalnim sredinama.Zato je bitno da klubovi u gradovima Srbije imaju dobre uslove za treninge i za rad u školama.Tu se stvaraju talenti i odatle sve potiče”,rekao je Korica.

 

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića u gradskom budžetu za sport je ove godine opredeljeno 34 miliona dinara,što je za 10 odsto manje nego prethodne godine.

“Svesni smo da je to dva do tri puta manje nego što je neophodno užičkom sportu.Nadamo se da ćemo i sa tim sredstvima uspeti da prevaziđemo one probleme sa kojima se suočavaju užički sportisti.Ako ove godine grad uspe da reši većinu svojih dugovanja,naredne će biti više novca za sport i ostale namene”,poručio je Petković na konferenciji o “Razvoju i finansiranju sporta na lokalnom nivou” održanoj u Užicu.

 

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.