Kako povećati konkurentnost MSP sektora

UŽICE – Na Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Užicu, u okviru nedelje malih i srednjih preduzeća i povodom početka projekta SMARTINNO, održan je promotivni događaj koji je okupio firme iz Zlatiborskog okruga, institucije za podršku privatnom sektoru i veliki broj studenata.

 

rra-smartinoDirektor RRA Zlatibor, predstavio je novi projekat koji će realizovati niz aktivnosti kako na umrežavanju inovativnih firmi sa naučno obrazovnim institucijama, kretorima politika za inovacije i potencijalnim investitorima na nivou Srbije, tako i na međunarodnom nivou, u preostalih 7 zemalja koje učestvuju u implementaciji ovog strateškog projekta.

Stefanije Đokić, iz Nacionalne agencije za regionalni razvoj, govorila je o Evropskoj mreži preduzetništva, prisutnoj u Srbiji od 2009. godine, preko koje naša mala i srednja preduzeća imaju mogućnost da se povežu sa potencijalnim kupcima i sradnicima u preko 55 zemalja širom sveta, koje su članice EEN mreže. Do sada su naše firme zahvaljujući Evropskoj mreži preduzetništva zaključile preko 90 ugovora sa patrnerima iz inostranstva, i učestvovale na brojnim međunarodnim sajmovima i izložbama.

Koliki je značaj međusobne saradnje i udruživanja firmi iz iste delatnosti, u svojoj prezentaciji istakla je Snežana Selaković, koja je kao konsultant učestovala u formiranju nekoliko klastera u Srbiji i angažovana je na uspostavljanju nedavno osnovanog klastera u Zlatiborskom okrugu. Naime, kao rezultat aktivnosti projekta EUMETAL 2, ovog meseca je održana osnivačka skupština klastera WEST METAL GROUP, čiji su osnivači 11 firmi iz metalskog sektora našeg kraja, Tehnička škola iz Požege, Tehnička škola iz Užica, VPTŠ Užice, Mašinski fakultet iz Beograda i RRA Zlatibor.

Nadovezujući se na izlaganje o klasterima, profesor Milovan Milivojević govorio je o značaju i primeni znanja, kao osnovnom preduslovu za napredak i podsticanje inovacija u privatnom sektoru. Posebno je istakao nedavno održano takmičenje za inovativne projekte u okviru projekta PROFIS, na kome su su se predstavile ideje iz različitih sektora – turizma, zelene ekonomije, informacion-komunikacionih tehnologija i agrobiznisa.

Na kraju je svoja iskustva sa transnacionalnog takmičenja u Budimpešti prenela Marina Tucović iz Ženskog centra Užice, koja je prisutnima predstavila ideju reciklažnog centra i do sada realizovane aktivnosti na njegovom uspostavljanju.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.