Kafić „Frend“ u Prijepolju (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Centar za socijalni rad iz Prijepolja otvorio je Kafić “Frend” u okviru Dnevnog centra. U njemu rade osobe sa teškoćama u razvoju i invaliditetom. Na kafi u ovom, po svemu drugačijem kafiću bila je i naša ekipa.

Svojom pesmom u najenobičnijem kafiću u Prijepolju dočekala nas je Azra. A kada smo se smestili vreme je bilo i za posluženje. Kafu nam je sa posebnom ljubavlju skuvala Tina.

“Meni je rad veliki kad nešto spremam, kada kuvam kafu, čaj.. Ima puno gostiju i baš je lepo ovde, svi se lepo družimo”, kaže Kristina Kijanović, koja nam je skuvala kafu.

Mladen i Luka zaduženi su za posluženje, i pravi su profesionalnalci u tome.

“Ovo sam radio ranije, inače sam se školovao u ugostiteljstvu i nije mi teško. Baš je zanimljivo ovde i dobrodošli su svi”, kaže Mladen Cvijetić.

 “Moj posao je da sipam sok, poslužim. Nema puno posla, ali dosta ljudi dolazi”, kaže Luka Petrić.

U prijepoljskom centru za socijalni rad ideja je bila da se sve osobe sa invaliditetom i teškoćama u razvoju maksimalno socijalizuju.

 “Cilj nam je bio da oni dolaze, da se osete vrednim, da njihov rad neko prepozna i da njihovu kafu sa dušom i sa zadovoljstvom svako od naših sugrađana popije, ali i svi oni koji prolkaze kroz naš grad.I da naravno od tog dobrovoljnog dinara, koji smo odlučili da bude kroz dobrovoljni prilog, koji će dati svako ko popije kafu u našem kafiču, oni imaju svoju malu nadoknadu”, kaže direktorka Centra za socijalni rad Prijepolje, Rada Divac.

Uz podršku zaposlenih u centru i volontera, za 25 osoba koje ovde dolaze, organizovane su brojne radionice.

 “Cilj je bio pre svega da oni izađu iz porodičnog okruženja, da pomognemo roditeljima kod te socijalne integracije kod osoba koje su često zatvorene i koje po završetku formalnog obrazovanja nemaju prostor i mogućnost da se iskažu i da svoje kapacitete upotrebe na najbolji mogući način”, objašnjava Rada Divac.

Kafić Frend Prijepolje
Foto: ZooMUE

Podrška za opremanje prostora stigla je od prijepoljske lokalne samouprave i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

“Bitna je želja i rad Centra za socijalni rad da na zajednički način omogućimo da ova deca žive sa osmehom na licu, a taj osmeh vidimo ovde.

Redovna sam mušterija. To je kafa skuvana sa ljubavlju i nekako je drugačije doživljavamo, svi koji ovde redovno dolazimo i dolazićemo”, kaže predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić.

Slavio se u kafiću “Frend” i jedan rođendan.

Proslavila sam rođendan sa mojim drugarima. Dobila sam poklon, šolju i “Najlepše želje” čokoladu”, kaže Mula Medović.

Dok se rođendanska žurka zahuktavala, mi smo se upisali i u knjigu utisaka. Najlepšu kafu, sa najviše ljubavi, popili smo baš kod njih.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.