Ćira opet vozi (VIDEO)

MOKRA GORA – Muzejsko-turistički kompleks „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori otvario je vrata gostima koji žele da se provozaju prugom uzanog koloseka ili borave u nekom od ugostiteljskih objekata. Ćira opet vozi!

Navikli su turisti već više od 15 godina da voz Nostalgija, popularni Ćira, svoja vrata za njih otvara u aprilu i voza ih kroz čarobne useke Mokre Gore. Zbog korone je ove godine zahuktao kroz tunele tek krajem maja.

Sve njih Ćira vozi oko dva i po sata kroz predele između Zlatibora, Šargana i Tare, dolinim reke Kamišine. Prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Njegova pruga je uskog koloseka i čini osmicu savladavši 300 metar visine na 3,5 kilometra.

Ćira se na svom nostalgičnom putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja u stanicama Golubići pravljenim za film Život je čudo i Jatarama u kojima nije prodata nijedna karta. Zastane i na vidikovcu Krst odakle se vidi kako pruga čini osmicu, ali i na Ludi kamen koji je posebno atraktivan, jer, kažu, ispunjava sve želje. Na ovo putovanje, nakon korone, vozi uglavnom domaće turiste, otkazane su đačke ekskurzije i strani gosti. 

„Popunjenost vozova je oko 40 odsto, a mi smo i planirali da bude do 50 odsto. Imamo dva polaska u 10,30 i 13,30 časova. Cena karte je ostala nepromenjena 900 dinara, deca od šest do 14 godina plaćaju 450, a mlađi ne plaćaju“, kaže Željko Špijunović iz „Srbija voza“.

Godišnje se kroz predele Mokre Gore preveze i do 100 hiljada turista. Mnogi od njih pored vožnje obilaze Taru, Zlatibor, Mećavnik, Višegrad i mokrogorske izvore, među kojima su i lekoviti Bele vode.

„Pogodna je za lečenje zapaljenja očnih kapaka, čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Sam taj ambijent je fantastičan, tu je i mala šumska pruga, uža od ove kojom se gosti voze, nekada se njome građa vozila, a tu je i Crkva Jovana Krstitelja“, kaže Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“.

Voz Nostalgija je deo Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“ čiji su ugostiteljski i smeštajni kapaciteti spremni da, uz sve propisane mere zaštite, prime sve turiste.   

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.