JPF: Pet života pretužnog Milutina (VIDEO)

UŽICE – Pretposlednje takmičarske večeri JPF-a glumci Ateljea 212 izveli su „Pet života pretužnog Milutina“, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandre Milavić Dejvis.

Iako je Marković dobila zadatak da napiše komediju, kako tvrdi dramaturg Dimitrije Kokanov, napisala je grotesku. Reč je o delu koje govori o životu Milutina koji putuje kroz vreme, menjajući tako kulturno istorijske kontekste balkanske istorije i mitologije od vremena kada su ljudi i životinje živeli zajedno, preko doba Turaka, građanskog doba i pismenosti, ratova XX veka, komunizma i savremnog korporativnog doba.

„U tom smislu ona je dosta komunicirala sa nasleđem narodnih epskih pesama, narodne erotske poezije i zanimljivo je što ona taj vremenski hod razvija kroz sisteme ružnog, nasilnog i prljavog“, navodi Kokanov.

Da je reč o delu koje glumcima na prvi pogled nije bilo pitko svedoči glumica Tamara Dragičević, ali napominje da je neverovatno iskustvo zbog spoja Milene, Aleksandre i mlade ekipe glumaca.

„Drago mi je što ja na kraju kao žena dobijam rog i pokušam da udahnem sve to što se kroz vekove skupljalo, jer je na kraju žena ta koja sve započinje i završava“, dodaje Dragičević, dok Ivan Mihailović svedoči da je u delu reč i o patrijarhatu i matrijarhatu.

„Ako je ova predstava, sa ovakvim tekstom, režijom i ekipom prebacila rampu onda super, a ako nije, žao mi je što nismo još uvek spremni da se bavimo ovim pitanjima. Oba se dovode u pitanje, i patrijarhat i matrijarhat, odnosno njihove krajnosti“, dodaje glumac Ivan Mihailović.

Glumac Miodrag Sovilj kaže da nije imao predrasuda o tekstu.

„Ovo nudi neviđenu dozu slobode i konstruktivnog blesavljenja. Nije bilo opterećujuće i predaleko od bilo koje predrasude, zapravo išli smo kontra putem“, napominje Sovilj što potvrđuje i Jovana Gavrilović.

„Mi smo željni da u pozorištu igramo, da se šalimo i blesavimo u okviru lucidnih svera koje pozorište može da stvori. To je želja koja želi da se porodi sama, a sve to ima veze sa današnjim pozorištem generalno, ne sa nama lično“, priča Gavrilović.

Predstavu je publika ocenila sa 3,48.

Poslednjeg takmičarskog dana na repertoaru je pesnički intorina predstava Budva Grad Teatra „Krvave svadbe“ po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora VukaTorbice.

You may also like...