JPF: Kroćenje goropadnice (VIDEO)

UŽICE – Hrvatsko narodno kazalište iz Splita predstavilo se pete večeri festivala tročasovnom modernom verzijom Šekspirovog klasika „Kroćenje goropadnice“ u režiji Ivana Plazibata.

Plazibat je doneo priču o muško-ženskim odnosima, savremenom mačo svetu i položaju žena u njemu, u delu koje je komedija, drama i tragedija, a kroz koju se sve vreme provlači pitanje borbe za slobodu.

„Šekspira je gušt raditi, jer je čas grub, čas lep, čas je jako smešan, a zatim tužan. Gušt je raditi tako razbarušenu dramaturgiju. Ovo je ustvari tekst koji je za muškarce treš komedija, a za žene je tragedija, jer živimo u svetu gde oni koji imaju moć mogu da se bahato ponašaju, dok je neko osuđen da to trpi“, kaže Plazibat.

On dodaje da predstava zahteva glumački napor, ali i napor za gledaoca, jer se u više navrata resetuje, što govori o kroćenju, a ne o ukroćenosti, ali i o pokušaju da se pokaže borba za slobodu, pre svega gorpadnice Katarine koju glumi Katarina Romac.

„Predstava govori o muškom, divljem, testosteronskom svetu i ženskoj muci koja proizilazi iz suživota s takvim svetom. Radilo se o stalnoj borbi za jednakost muškarca i žene, iz toga monolog moj u četvrtom činu i sva muka Bjanke i Katarine u kavezu“, navodi Katarina.

U predstavi je dominanatan eros i loš muški svet, a Goran Marković koji igra Petručia koji pokušava da ukroti goropadnicu, priča da nije sve u predstavi loše i da ima momenata u kome se on i Katarina pronađu.

„I on i i ona nisu zadovoljni u svetu koji žive, a koji se po mom mišljenju sviđa i jednom i drugom i  zabavlja ih. Tu su se oni negde i našli. Nisam imao mnogo prostora, ali sam pronašao momente gde se on veže za nju, možda na bolestan način, ali se veže. On nađe utehu u njoj“, kaže Marković.

I Filip Radoš  koji igra oca Katarine i Bjanke, a koje na surov način udaje prodajom, kaže da je glumio sve suprotno od onog što je u stvarnom životu.

„Taj otac ima i razumevanja, i mudrosti, i žal, ali ne može izaći iz uloge oca koji prodaje kćeri. U pojedinim momentima mi je srce zaigralo koliko sam morao biti zločest prema deci“, potvrđuje Radoš snagu uloge.

Predstavu je publika ocenila sa 4,30.

U subotu je na repetoaru „Pet života pretužnog Milutina“ u izvođenju Atelja 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

You may also like...