Izložbu povećenu Nikoli Tesli u Prijepolju videlo oko 2000 posetilaca

PRIJEPOLJE – U Muzeju u Prijepolju, u utorak je zatvorena izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“. Jedna od najposećenijih izložbi, koja je deo stalne postavke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, otvorena je još 10. marta , a u proteklih mesec dana pogledalo je skoro dve hiljade posetilaca.

Foto: A.Rovčanin

Ako je neka izložba, održana u Prijepolju u skorije vreme, bila mamac za posetioce, onda je to „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“. U proteklih mesec dana mnogobrojni posetioci mogli su se upoznati sa životom i delom  Nikole Tesle – o njegovom poreklu ali i naučnom radu. U muzeju je bilo izloženo nekoliko modela indukcionih motora, Teslin transformator, odnosno čuveni kalem,brod na daljinsko upravljanje u svetu poznatiji kao najzaštićeniji Teslin pronalazak i mnogi drugi pronalasci i izumi.

Izložbu je posetilo preko 1850 posetilaca, a najbrojniji među njima bili su učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim profesorima, kako iz Prijepolja tako i iz susednih opština.

– Pored učenika iz Prijepolja, izložbu su obišli i đaci iz škole “Živko Ljujić” u Novoj Varoši i škole iz Akmačića. Imali smo posetu i iz Crne Gore, iz Bijelog Polja, gde je izložbu obišlo 40 učenika i 30 profesora iz srednje Elektro – ekonomske škole – navodi direktor Muzeja Asim Bećirović i dodaje da se izložba nakon Prijepolja seli u Ženevu a biće prikazana i u Kataru za vreme trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Foto: A.Rovčanin

Prema programu rada za 2022. godinu, nakon izložbe  „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ u prijepoljskom Muzeju sledi likovna izložba Divanhana a zatim u maju , u okviru manifestacije Muzeji za 10 izložba Saveza inženjera i tehničara Srbije i Udruženja Limska dolina – Vujica Jevđević- Svetski hidrolog dok će na leto biti prikazana izložba fotografija i videozapisa o zaštićenim i nepokretnim kulturnim dobrima  na teritoriji opštine Prijepolje autora Vjekoslava Veke Joksimovića.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.