Iz primarne selekcije 16 tona otpada za mesec dana (VIDEO)

UŽICE – JKP “Duboko” je za mesec dana primilo 16 tona predselektovanog otpada iz 2.500 užičkih domaćinstava, više od 50 odsto može da koristi za prodaju kao sekundarne sirovine, a ostatak ide cementarama, što je veoma značajno za produžetak života deponije i za realizaciju najboljeg načina odlaganja otpada u gradu.

Ovaj otpad je deo projekta projekata “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/ SUBREC” koji kofinansira Evropska unija. Vrednost projekta je 711 000 evra, od kojih 417 000 evra dobija JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“, a pored 5000 kanti koje su podeljene domaćinstvima početkom februara, planira se i nabavka 300 kompostera i 20 kontejnera za ambalažno staklo.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, prilikom današnje posete deponiji, zahvalio se sugrađanima na visokom nivou odgovornosti koji su pokazali kako prema svojoj lokalnoj zajednici tako prema životnoj sredini.

„Ovo je jedan novi početak uspešnog, kvalitetnijeg baveljenja selekcijom otpada u gradu Užicu. Želim da pozovem Užičane da budemo istrajni u realizaciji projekta primarne selekcije i da time pokažemo da pripadamo onom svesnijem, obrazovanijem, modernijem i odgovornijem delu čovečanstva, da smo odgovorni prema sebi i svojim potomcima“, naveo je Petković.

Nedeljko Milosavljević, tehnički direktor JKP „Duboko“ naveo je da deponija preko projekta dobila presu koja je veoma značajna za preduzeće u ovom momentu i predstavlja usko grlo gde se materijali recikliraju, baliraju i presuju.

„Ovo je bio pravi momenat da kroz ovu donaciju vrednu preko 100 hiljda evra dođemo do opreme koja nam mnogo znači. Ovaj projekat je pokazao dosta toga pozitivnog, vidimo da količine koje dolaze u svakom slučaju su količine koje znatno premašuju one količine koje je grad Užice izdvojio prošle godine na mesečnom nivou“, istakao je Milosavljević.

Miloš Radojević, menadžer projekta SUBREC izjavio je da projektne aktivnosti teku bez većih problema iako su svakodnevni život i funkcionisanje značajno otežani zbog vanrednog stanja.

„Danas je u rad pušten i namenski kamion koji smo nabavili kroz SUBREC projekat, čime se proces preuzimanja kanti, njihovog pražnjenja i transporta otpada značajno olakšava. Trenutno privodimo kraju proces nabavki kompostera za kućno kompostiranje, koji će u narednom periodu biti podeljeni u 300 užičkih domaćinstava, čime želimo da istestiramo i ovaj način upravljanja komunalnim otpadom. Ono što nam svakako pravi probleme jeste nemogućnost da se edukacija građana nastavi na način i dinamikom kako je predviđeno, ali ćemo se svakako truditi da nađemo alternativna rešenja za adekvatnu komunikacijom sa građanima“, istakao je Radivojević.

deponija

Projekat “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/ SUBREC” partnerski sprovode JKP “Duboko” i JKP “Bioktoš” iz Užica, JKP “Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. Njegova realizacija počela je 7. jula 2019. godine i trajaće 18 meseci.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.