Inostrana radna snaga realnost za hotele? (VIDEO)

ZLATIBOR – Smanjenje ponude na domaćem tržištu rada dovelo je do toga da se angažovanje inostranih radnika u sektoru turizma spominje kao neminovnost. Neki objekti već su krenuli tim putem, a ni oni koji se oslanjaju pretežno na domaću radnu snagu ne isključuju tu mogućnost.

Angažovanje radnika iz inostranstva sa sobom nosi jezičku barijeru koju treba prevazići u što kraćem roku, tako da su oni za sada uglavnom na poslovima koji ne podrazumevaju direktan kontakt sa gostima.

„Mi smo krajem prošle godine ušli u proces sa agencijom iz Beograda, angažovali smo radnike sa Kube. Za sada smo veoma zadovoljni. Doduše, morali smo da ih prekvalifikujemo, jer upravo zbog jezičke barijere za sada nisu u mogućnosti da rade na onim pozicijama na kojima su radili na Kubi“, rekao je Lazar Marinković, operativni menadžer „Titove vile“.

Neki hoteli uspevaju da odgovore izazovima uz pomoć radnika sa lokala, tako da rešenje problema vide u animiranju učenika za upisivanje srednjih i visokih turističkih škola.

„Depopulacija i odliv ka inostranstvu prave tu razliku u ponudi i tražnji na tržištu radne snage. Ko će se angažovati? Pretežno radnici iz Azije, to su Indija, Nepal, Filipini“, smatra Ivan Vitorović, direktor Mona grupe hotela.

Tokom pandemije određeni broj radnika u turizmu preorijentisao se na druge delatnosti, u letnjoj sezoni nije mali broj onih koji odlaze da rade na jadransko primorje, a ni demografska situacija ne ide na ruku hotelijerima, s obzirom da u turizmu uglavnom rade mlađe osobe.

„Tim mladim ljudima treba predstaviti to da je turizam budućnost u Srbiji, jedino u turizmu i u građevini možete naći posao čim završite školu. Mi smo prošle godine imali 20 mladih ljudi koji su nam praktično izneli sezonu“, kaže direktor „Hotela Palisad“, Vojislav Janić.

Prognoza da će se turizam vratiti na situaciju iz 2019. godine daje mogućnost otvaranja novih radnih mesta, na koja će se, po svemu sudeći, angažovati pretežno strani državljani.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.