Impol Seval jedna od najboljih fabrika u Srbiji (VIDEO)

SEVOJNO-Za deceniju i po od privatizacije u Impol Seval investirano je 89 miliona evra,a zahvaljujući investicijama proizvodnja je četvorostuko veća, 96 odsto proizvedenog se proda van granica Srbije ,a prošlogodišnji izvoz Imopl Sevala bio je 116,5 miliona evra.Prosečna plata radnika u ovoj kompaniji ,ne računajući zarade menadžmenta, je 74,5 hiljada dinara.Akcije na berzi Impol Sevala su četri puta veće od nominalne vrednosti.

O poslovnim rezultatima,investicijama ,izvozu i planovima za ovu godinu za ZOOMUE govori generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić.

Kakva je bila prošla poslovna godina za Impol Seval?

Bila je to teška,ali još jedna od uspešnih godina Impol Sevala.Teška zbog započinjanja novog investicionog ciklusa.Ukupna proizvodnja bila je 62615 tona,a ostvarena dobit iznad plana.Proizveli smo 10 000 tona bojenog asortimana,što je 15,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.Bojeni program našao je plasman u svim zemljama Evrope u kojima izvozimo nebojeni program,a najbolje rezultate postigli smo na tržištu Rusije,gde su oni postali brend.Sigurno 90 odsto velikih infrastrukturnih objekata u protekloj godini u Rusiji rađeni su od našeg aluminijuma,što najbolje govori o kvalitetu i konkurentnosti našeg bojenog programa sa drugim svetskim proizvođačima.

Prošle godine počela je realizacija strategije razvoja,kojom je predviđeno investiranje od 60 miliona evra.Šta je urađeno i koji su planovi za ovu godinu?

U prošloj godini uloženo je 11 miliona evra .Započeli smo modernizaciju Tople valjaonice.Do kraja ove godine planiramo da završimo drugu fazu modernizacije,nakon čega ćemo moći da valjamo trake duplo veće dužine od sadašnjih 6 tona,a valjaonica će biti potpuno automatizovana i radiće po najnovijim svetskim tehnologijama.Istovremeno radimo i na izgradnji nove peći za zagrevanje blokova i homogenizaciju,koja će moći da primi dugačke blokove težine 12 tona.Pri kraju smo sa građevinskim radovima,a 15.marta kreće montaža opreme.

Ove investicije u naredne tri do četri godine povećaće duplo proivodnju hladno valjanog programa sa 50 na 100 000 tona,a plan je da 2022. godine na tržište plasiramo 76 000 tona gotovih proizvoda.

Koliki je prihod od izvoza bio u prošloj godini?

Impol Seval 96 odsto svoje proizvodnje plasira na ino tržišta.Prošle godine ostvarili smo prihod od izvoza u iznosu od 116,5 miliona evra.Trećinu proizvodnje izvozimo u Nemačku,a zatim  na  tržište Rusije i Italije.

Kakav je plan  Impol Sevala  u godini pred nama?

Ova godina je dobro počela.Ostvarili smo plan u januaru,imamo kupce za proizvodnju u februaru.Ukupan plan ove godine je da proizvedemo 52 000 tona hladno valjanog programa  i 10 000 tona toplo valjanih traka i blokova za Impol.Mi ćemo prvih deset meseci raditi punom parom kako bi napravili i zalihe i spremno dočekali zaustavljanje Tople valjaonice zbog montaže.Nadam se da će sve teći po planu.

Najavili ste za ovu godinu program optimalizacije broja zaposlenih.Šta on podrazumeva?

U Impol Sevalu ima 660 zaposlenih.Mi nemamo nekih velikih mogućnosti za prijem novih radnika izuzev zamene postojećeg kadra odlaskom u penziju pojedinih radnika.Međutim,imamo veliki problem sa povećanjem broja zaposlenih sa zdravstvenim smetnjama i ograničenjima.Ovde država jedan deo svojih problema prebacuje na fabriku,jer ne rešava problem brzinom kojom bi trebalo.Tako mi imamo radnike sa ozbiljnim zdravstvenim problemima koji ne prolaze invalidske komisije za odlazak u penziju,ostaju da rade ili su na bolovanju.Oni su neuposleni,a zauzimaju mesto nekom mladom čoveku koji bi mogao da unese novu energiju u fabriku.Ovaj problem teško može da se reši,ali mi ćemo probati.

You may also like...