Ima i onih koji se vraćaju u Užice (VIDEO)

UŽICE – Iz Užica se, u kome je prema poslednjem popisu iz 2011. godine živelo oko 78 hiljada stanovnika, samo prošle godine odselilo 1127. Najveći broj njih su mladi od 24 do 34 godine koji najčešće odlaze na studije u Beograd, Kragujevac ili Novi Sad i odlučuju se da u njima i ostanu. Ređe je, ali ima i onih kojima život u Užicu više odgovara pa odluče da se posle studija vrate, kao što je to učinio i dvadesetpetogodišnji Luka Kokić. 

Luka je završio Pravni fakultet u Beogradu u roku i sa prosečnom ocenom 9,5 što mu je, uz preporuku profesora, otvorilo vrata velike advokatske kancelarije u Beogradu. Kaže da, kad je čovek mlad, a želi da što pre stekne dosta novca, znanje i ugled, bira advokaturu kao način.

„U početku je bilo lepo, radili smo sa velikim klijentima iz Beograda i sveta, ali je to zahtevalo i dosta odricanja. Počinjali smo sa poslom oko devet ujutru, a neretko se dešavalo da ostajemo i do ponoći, jer pravilo velikih kancelarija je da klijent ne sme da čeka. Meni je posao postao preokupacija i onda sam se odlučio za jedan mirniji način sticanja znanja“, priča Luka.

Taj mirniji način on je pronašao u Užicu gde se vratio i počeo da radi u manjoj advokatskoj kancelariji. Kaže da mu je povratak u rodni grad bio želja, samo je bilo pitanje vremena.

„Beograd pruža dosta mogućnosti i dosta mojih prijatelja je ostalo u njemu, ali i Užice itekako ima benefite. Sa poslom završavam oko četiri sata popodne i od tada mogu da se organizujem kako želim, upisao sam master i dao sva tri ispita, spremam master rad, idem u teretanu, imam društveni život, a pored toga tu su mi prijatelji i porodica. Mnogo je godina potrebno da se u Beogradu stekne reputacija i društvena prihvaćenost, ali i ljudi koji su tu za tebe kad je i dobro i loše“, kaže Luka.

Luka će u januaru odbraniti master rad, a dugoročan plan su mu doktorske studije u Evropi, posle kojih bi se opet vratio da živi i radi u Užicu.

You may also like...