Gran pri filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“

ZLATIBOR – Glavna nagrada osmog Međunarodnog festivala sportskog filma dodeljena je filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“ autora Milana Stojiljkovića i  Stivena Sirete.

Film je podsećanje na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i nesrećnog poraza u poslednjem meču, posle  jednog nepostojećeg penala. Sekvence pobeda nad Dinamom iz Drezdena,  Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom podsećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Gran pri filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“

Festivalsku nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dobio je srpski  reditelj Ivica Vidanović, autor filma “Zlatni momci sedamdesete“. 

Ivica Vidanović, nagrada za najbolju režiju

Nagrada za najbolji igrani film pripala je ostvarenju „Tri sekunde za  večnost“ ruskog reditelja Antona Megerdičeva. Žiri je nagradu za najbolji  dugometražni dokumentarni film dodelio hrvatskom „Uvik isto“ rediteljke Slavice Šnur. Kao najbolji kratkometražni dokumentarni film  nagrađen je “Martin Strel – čovek koji je pobedio Amazon“ autora Dragana Stanojevića. Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodeljena je ostvarenju „Otvorenih očiju“ autora Marka Novakovića, dok je nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu dobio film „Švabo iz Sarajeva“ autora Sabahudina Topalbećirevića. Za najbolju fotografiju nagrađen je Mehdi Amiri, direktor fotografije u iranskom filmu „Odbojka“.

Sabahudin Topalbećirević, nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu

Specijalna priznanja na ovom festivalu dobili su Arijana Saračević Helać za film „Bosna – 40 godina titule evropskog šampiona“, bugarska autorka Valentina Fidanova Kolarova (film „ S one strane skoka“), kao i film „Duh Tel Aviva. Festivalsko priznanje pripalo je i ostvarenju „Sreta veliki majstor rvanja“, dok je kao grad sporta nagrađen Zrenjanin, koji se ovde predstavio filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“.

Na osmom zlatiborskom festivalu prikazano je više desetina filmova i TV  emisija iz 22 zemlje s raznih krajeva sveta. Završnu reč na ovoj filmskoj smotri imao je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za životno delo Gojko Mitić, nakon čega je prikazan film „Sinovi velike medvedice“ s Gojkom u glavnoj ulozi.

You may also like...