Gradonačelnice i predsednice opština potpisale Povelju ženske solidarnosti

BEOGRAD – Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji, među kojima je i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, potpisale su Povelju ženske solidarnosti, kojom su se obavezale da će bez obzira na svoju partijsku pripadnost sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Prema rečima ministarke Marije Obradović, ovo je novi trenutak u istoriji, jer nikada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština. Ona je navela da je Ministarstvo, uz podršku UNDP-a, okupilo ove dame koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku i pozvala ih na povezivanje i razmenu iskustava.

Povelja ženske solidarnosti
Foto: grad Užice

„Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena“ , kaže gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Cilj ovog okupljanja je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kojih je u Srbiji 22, kako bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji, i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.