Grad naneo štetu malinjacima u ariljskom kraju (VIDEO)

ARILJE – Nevreme praćeno gradom pogodilo je deo ariljske opštine. Štetu je pretrpela putna infrastruktura u pojedinim mesnim zajednicama, ali prioritetno se ističe šteta naneta malinjacima, zbog koje se veruje da će ovogodišnji prinos u ariljskom kraju biti za trećinu manji od predviđenog.

Grad je trajao od 10 do 40 minuta, u zavisnosti od mesne zajednice.

„Talas koji je naišao preko Bogojevića doneo je grad veličine oraha, koji je padao oko 40 minuta. Štetu su pretrpeli malinjaci, ali i zasadi kupine i jabuke, od 50 do 100 posto, u zavisnosti od površine“, kaže Srećko Gavrilović i MZ Bogojevo

Meštani kažu da ovakvo nevreme ne pamte u poslednjih 70 godina, a procenjuju da je oštećeno oko 300 hektara pod malinom.

„Najviše su pogođeni Stupčevići, Latvica, Bogojevići, Radobuđa i deo Trešnjevice. Međutim, nisu samo usevi stradali, već i lokalni putevi, usled odrona izazvanih bujičnim vodama. Oko 30 odsto će biti smanjen rod, to je moja procena, ali voleo bih da grešim. Problem je jer su uništeni izdanci koji su tek dogodine trebali da daju svoj prinos“, istakao je predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar.

S obzirom da je grad padao i pored činjenice da je ispaljeno 76 protivgradnih raketa, razmere ove nepogode mogle su biti i ozbiljnije.

„Prošle godine u Trešnjevici smo imali više od 20 raketa na stanici. Ne znam zašto je ove godine bilo manje“, kaže Mileta Bogdanović, koji radi na protivgradnoj stanici u Trešnjevici, odakle je tokom ovog nevremena ispaljeno 13 raketa.

Iz lokalne samouprave ističu da su u pripravnosti za slučaj novih nepogoda, a da će se šteta proceniti tek u narednim danima, kada toplije vreme na pravi način pokaže procenat uništenih zasada.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.