Šuljagina, a Ginisova, lepinja (VIDEO)

UŽICE – Posetioci petog festivala voćnih rakija, koji je ovog vikenda održan u Užicu, već tradicionalno na gradskom trgu časte se čuvenom Šuljaginom lepinjom. Tako je bilo i ove godine, a poslužene su dve lepinje od metar i 150 malih.

Lepinja sa sve kod Šuljage

Prva komplet lepinja u Užicu je napravljena posle Prvog svetskog rata. „Od tada do danas svašta se promenilo, ali je ona ostala ista. I uvek dobra sa domaćim kajmakom, jajima i pretopom“, objašnjava recept čuvene kompletare najpoznatiji užički pekar Dragan Lazić.

Kao i u svakom drugom poslu i u ovom je najvažnije da tim koji radi bude uigran. U Šuljaginoj pekari vredna šestorka svakog dana napravi i proda od 500 do 600 komplet lepinja. Što se tiče radne snage ovde na brinu jer su sigurni da ima ko da ih nasledi. Jedanaestogodišnji NIkola Luković vredno uči i krade zanat od svog teče gde će ga možda jednog dana i naslediti. „Volim da pravim lepinje i uopšte nije teško“, objašjnava Nikola koji svoje slobodno vreme rado provodi u pekari.

Priprema Šuljagine komplet lepinje

Pre dve godine Šuljagine komplet lepinje poslužene na Žestivalu u prečniku su imale po jedan metar, potrošeno je oko 40 kg kajmaka, a jaja i pretop, kaže Šuljaga, uopšte više ne broje. Najvažnije im je da gosti budu zadovoljni i da im se lepinja svidi kako bi se opet vratili.

You may also like...