Gold gondola obeležila mesec borbe protiv raka dojke (VIDEO)

ZLATIBOR – U okviru obeležavaja meseca borbe protiv raka dojke zlatiborska Gold gondola organizovala je druženje za žene iz nekoliko savetovališta i udruženja koja se bave ovom temom. Slična okupljanja, kako ističu, posebno su važna kako bi se ženama koje prolaze period po oporavku od bolesti pokazalo da nisu same.

Istaknuto je da je po žene posebno kritičan period koji usledi neposredno po okončanju borbe sa rakom, tako da su im ovakve akcije posebno važne

„Važno je da žena koja završava sa tom borbom uspeva da se vrati u normalne životne tokove, psole perioda u kojem je bila na neki način učaurena. Jer, veliki broj žena ne želi da priča o svojoj bolesti“, kaže Ana Dornik, iz udruženja Žena uz ženu

Epidemija kovida uticala je na porast smrtnosti od ove bolesti u ovom delu Srbije, što se prema podacima ipak pogoršalo u godinama korone.

„Po broju obolelih Srbija je u evropskom proseku, ali nažalost, po broju preminulih od ove bolesti je na neslavnom prvom mestu u Evropi“, kaže Slavica Simić iz savetovališta Jefimija.

Iz Gold gondole ističu da je promocija zdravih životnih stilova neophodna zarad najdelotvornijeg leka za ovu bolest, a to je preventiva.

„Želimo da im pružimo porku i da im ukažemo na važnost prevencije. Ove žene se ističu stavom i odlučnošću da se bore i da nastave sa životom su nas inspirisale da organizujemo ovako nešto“, kaže direktorka Gold gondole, Bojana Božanić,

Pre ovog okupljanja, članice okupljenih udruženja učestvovale su tokom meseca na beogradskoj Trci za zdravlje, kao i užičkom skupu Daj pedalu raku.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.