Godina u znaku primarne separacije i unapređenja sistema upravljanja otpadom

UŽICE-Ova godina biće u znaku unapređenja sistema upravljanja komunalnim otpadom. Pored nastavka aktivnosti na postavljanju polupodzemnih kontejnera u užem centru grada, u više od pet hiljada domaćinstava biće uspostavljen sistem primarne separacije otpada, a očekuje se i usvajanje Lokalnog plana i Odluke o upravljanju otpadom. U drugoj polovini 2023. godine očekuje se i zatvaranje deponije Sarića Osoje.

Podzemni kontejneri
Foto. grad Užice

U 2022. godini za nabavku 11 polupodzemnih kontejnera iz budžeta grada opredeljeno je pet miliona dinara, dok su dva finansirali donatori. Četiri miliona dinara izdvojilo je JKP “Bioktoš” za kupovinu dizalice i druge opreme neophodne za pražnjenje kontejnera. Polupodzemni kontejneri zapremine 3 etra kubna zelene su boje i u njih se odlaže suvi otpad, dok su beli zapremine 5 metara kubnih i namenjeni su za odlaganje mokrog otpada.

Postavljanje polupodzemnih kontejnera pokazalo se kao veoma dobro rešenje za sakupljanje i transport otpada sa lokacija u užem centru grada, pa će se u ovoj godini nastaviti aktivnosti na njihovoj nabavci i postavljanju na lokacijama u užem gradskom jezgru.

Pored polupodzmenih u 2022. godini raspoređeno je i 27 novih zelenih kontejnera od jednog kubika koji su stigli zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine.

Prema rečima gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić ova godina biće i u znaku primarne separacije otpada.

“Kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2) finansiran od strane Instrumenta za predspristupnu pomoć (IPA 2017), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Švedske vlade, relizuje se Projekat primarne separacije otpada. Užicu su kroz ovaj projekat opredeljena sredstva u iznosu od 544.878 eura uz finansijsko učešće grada od 69.472 eura. Predviđena sredstva donatora su utrošena za nabavku komunalne opreme (kanti/kontejnera) i vozila za sakupljanje primarno selektovanog otpada, konkretno, za nabavku: 5 350 plastičnih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog otpada, 570 plastičnih kontejnera od 1,1 m3 za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 124 kontejnera od 1.1 metar kubni sa točkićima za sakupljanje stakla i dva kamiona zapremine 16 metara kubnih, a sve u skladu sa Metodologijom za uvođenje primarne separacije komunalnog otpada – IPA 2017″,ističe Jovičićeva.

Odvajamo
Foto.grad Užice

Navedena oprema treba da omogući JKP “Bioktoš“ da uspostavi odvojeno sakupljanje i transport reciklabilnog toka otpada u gradu Užicu i gradskoj opštini Sevojno do postrojenja sa izdvajanje sekundarnih sirovina u okviru regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko. Realizacijom ovog projekta zajedno sa projektom prekogranične saradnje sa BiH čija je realizacija završena predviđeno je pokrivanje cele teritorije grada sistemom primarne separacije otpada, bez seoskih mesnih zajednica. Projektom prekogranične saradnje zaživela je primarna selekcija otpada u 2500 domaćinstava u predgrađu, a Projekatom primarimarne separacije, oprema koja je JKP „Bioktoš“ isporučena u drugoj polovini 2022-ge godine biće raspoređena prema Implementacionom planu u toku ove godine. Direktna saradnja sa građanima kroz ovaj projekat može se očekivati već od februara meseca, najavljuje gradska većnica.

“Zbog popunjenog kapaciteta lokalne deponije “Sarića osoje” u 2022. godini se počelo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju deponije. Aktivnosti se sprovode i nastaviće se u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, tako da se zvanično zatvaranje iste se može očekivati u prvoj polovini 2023. godine, o čemu će javnost biti blagovremeno i obaveštena, kao i o novoj lokaciji za odlaganje otpada koji je dopreman do ove deponije”,kaže Jovičićeva.

Nada Jovičić
Foto.grad Užice

U okviru projekta “Održive inkluzivne usluge na lokalnom nivou”, koji finansira Vlada Švedske gradu Užicu je odobren paket podrške za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom.

“Osnovni cilj Lokalnog plana upravljanja otpadom je minimizacija uticaja otpada na životnu sredinu i povećanja efikasnosti korišćenja resursa, odnosno doprinos održivom razvoju kroz razvoj sistema upravljanja otpadom koji će obezbediti kontrolu stvaranja otpada, njegovog iskorišćenja i podsticaje za investiranje i afirmaciju ekonomskih mogućnosti koje nastaju iz otpada. Ovaj Plan zajedno sa Odlukom o upravljanju otpadom biće izrađeni u prvoj polovini 2023. godine, nako čega će se naći pred odbornicima Skupštine grada”,najavljuje Jovičićeva.

U znak priznanja za sve sprovedene aktivnosti i projekte u oblasti upravljanja otpadom, kao i u znak podrške gradu u održivosti ciljeva kojim teži u ovoj oblasti Francuska ambasada je u 2022. godini proglasila grad Užice za eko opštinu u kategoriji “Upravljanja komunalnim otpadom”.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.