Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

UŽICE – U Galeriji Reflektor u utorak, 20. avgusta, biće otvorene dve samostalne izložbe afirmisanih mladih umetnika rođenih u Užicu, Nine Milivojević i Nikole Radosavljević.

Nina Milivojević  će se predstaviti slikama rađenim tehnikom akril na platnu i crtežima a teme njenih radova su: iniciranje hedonističkih nagona predstavama hrane i pića koje vizuelno naglašena sočnost stavlja u poziciju predmeta požude. Osim ovih radova Nina će izložiti i dve nove slike na kojima su predstave čoveka “koje treba dadoprinesu samom sudu o našem odnosu prema slatkišu ili lepoj tečnosti koju model konzumira”, potom crteže koji imaju dnevničku formu i “bave se momentom ili situacijom kojau trenutku ostavlja najveći utisak”.

Rođena je 1995. godine u Užicu. Nakon završetka Užićke gimnazije, upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi profesora Vlade Rančića. Master studije iz slikarstva završava na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Simonide Rajčević.
Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Užicu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Subotici. Do sada je imala četiri samostalne izlože. Novosadskoj publici se predstavila u galeriji Bel Art i KC Fabrika, dok je u Beogradu izlagala u galeriji Božidarac i Digitalnoj galeriji Kolarac
.

Nikola Radosavljević će  predstaviti radove čija je osnovne ideja “elementi nasleđa, generacijskog i kolektivnog, manifestovani kroz traume sazrevanja i odrastanja na specifičnom lokalitetu ove države”. Za potrebe ove izložbe pod nazivom “Počnite da paničite” izvrišio je odabir radova koji su deo umeničkog  projekta “Moramo da razgovaramo” koji je započeo 2015. godine umetničkom knjigom “Sveta porodica”.

-Ovi specifični fragmenti su nostalgični, a opet bizarni, prikazi potencijalne budućnosti koja u ovom prostoru pripada tuđoj prošlosti. Svevremeni porodični odnosi unutar jedne kuće postaju entitet nad kome se obavlja sociološki eksperiment u društvu koje unapred ima propisana pravila i zakone ponašanja. Dalje se postavlja pitanje autoriteta i autoritativne figure koja dominira bez da smo je uopšte i svesni. Prilika da se ponašamo i delujemo sasvim slobodno u ovom dobu sve više postaje ideologija za lakoverne. Stiče se utisak kako smo jako kontrolisani, bilo putem sredstava za kontrolu, bilo to samo strahom. Elementi igre i prostora za zabavu na ovoj postavci direktna su opaska svakom rutinskom postupku koji svi mi tokom jednog dana izvedemo. Važno je postati svestan da je i rutina autoritet, a najopasnija je ona koju smo „sami“ stekli. Artikulacijom ambijenata u galeriji kreiram kolažni prostor koji je homogen jedino u svom idejnom, ali ne i značenjskom kontekstu. Kolaž predstavljenih situacija je likovna verzija dramatične prošlosti generacija rođenih tokom devedesetih godina prošlog veka. Iako vremenski nisu toliko daleko, ovo su članovi društva koji su usled političkih, socioloških, kulturnih iideološki novih poredaka otpisani od strane državnog sistema pre nego što im je i data šansa. Prevedeni u kratke vizuelne metafore, prepušteni korelacijama prostora i intimnih prevrata, ovi radovi su svedočanstva i upozorenja istovremeno, na neizvesne budućnosti koje nas čekaju unutar društvenih sistema kroz koje se negira svaka potreba za napredovanjem, individualnim i kolektivnim razvojem- deo je Radosavljevićeve opservacije na temu koju ćemo imati prilike da vidimo u Galeriji Reflektor.

Radosavljević Nikola, rođen je 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, na predmetima grafika i crtanje, 2015.godine. Student treće godine doktorskih studija FPU u Beogradu. Dobitnik je osamnaest nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne:Nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI medjunarodnom grafičkom bijenalu suve igle, u Užicu, 2013. Specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. Nagrade su dodeljene za umetničku knjigu.

Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov, MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Nagrada na 28. Regionalnom likovnom salonu u Užicu. Gradska galerija, Užice, 2016. Nagrada je dodeljena za crtež velikog formata. Plaketa za doprinos, svetsko bijenale crteža, Osten, Makedonija, 2017. Prva nagrada na Jesenjem likovnom salonu u CZK Masuka, Velika Plana, 2017., nagrada je dodeljena za grafiku Sveti dodiri. Prva nagrada za umetničku knjigu međunarodnog salona stripa u Valjevu, Centar za kulturu Valjevo, 2018. Nagrada publike anonimnim glasanjem za umetničku knjigu Umorna, Centar za kulturu Valjevo, međunarodni salon stripa, 2018. Druga nagrada međunarodnog bijenala kolaža, Centar za kulturu Vojvodine, Novi Sad, 2018. Nagrada za grafiku na međunarodnoj izložbi Niškog grafičkog kruga, Paviljon u Tvrđavi, Niš, 2019.
Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD, Indija, Grčka…).
Do sada je organizovao dvadeset i osam samostalnih izložbi po konkursu i pozivu (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kotor, Kraljevo, , Kikinda…).
Stipendista iz nekoliko različitih fondova. Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje, 2016. godine. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016” i “Grafika 2018”, Centar za Kulturu Smederevo. Finalista kluba SUPERSTE u oblasti vizuelnih umetnosti, fondacija Erste banke za 2014.
Na temu knjige umetnika i primene novomedijskih umetničkih praksi održao niz javnih predavanja: Atrijum Narodne biblioteke Beograda, Galerija “Žad”, Muzej primenjenih umetnosti Beograda, Mala galerija DKSGa, Novi Beograd… Učesnik međunarodnog simpozijuma u okviru međunarodnog bijenala grafike, Dom kulture u Čačku, javno predavanje na temu Multioriginala- Knjiga umetnika, crtež i publika.

Sa urednicom likovnog programa DKSGa Novi Beograd Maidom Gruden organizovao međunarodnu kulturnu razmenu umetničkih knjiga sa Univerzitetom umetnosti u Feniksu, Arizona, SAD, koja je rezultirala nizom izložbi, predavanja i radionica na temu knjige umetnika i graničnih grafičkih praksi, 2015-2017.
Član ULUSa, grafička sekcija.
Član ULUPUDUSa, grafičko-slikarska sekcija
Član UVUUa, grafička sekcija.
Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Izvor:/pasaz.rs/M. Nikolić / Naslovni foto: Mehanizmi samoodbrane, Nikola Radosavljević, privatna arhiva

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.