Fotografija je ljubav (VIDEO)

UŽICE – Užički fotograf Dragan Karadarević, dobio je pohvalu žirija  nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju u medijima Press Photo Srbija 2022, u kategoriji „Sport“ za fotografiju „Skok“. Nedavno je priredio i prvu samostalnu izložbu fotografija.

Retko kada Dragana Karadarevića  možete videti bez fotoaparata u rukama.  Za njega je svaki trenutak fotografija. Na svakom koraku u gradu ili bilo gde da se nađe, on nalazi materijal za slikanje.

“Fotografijom se bavim od 1998.godine.Sasvim slučajno je ušla u moj život. Sa dedom sam išao na odbojkaške i fudbalske uitakmice i uvek me zanimalo kako fotografi mogu da zabeleže trenutak. Imao sam kući jedan foto aparat i krenuo sam polako da radim sa njim.”

Tokom više od dve decenije fotografisao je brojne događaje i ljude. Za njega je najvažnije  da se na fotografiji vidi spontanost.

“Od uzora sam imao Kojadina, koji je bio doajen sportske fotografije ovde u Užicu i mog učitelja Miloša Cvetkovića Cveklu, koji me je naučio svemu i preneo mi svoje znanje. Što se tiče sportske fotografije, trudim se da uhvatim neke trenutke, da li je to neki duel, radovanje, da li su to ljudi na tribinama.. Emocija mi je bitna na fotografiji.”

Skoro da ne postoji javna ličnost u našoj zemlji koja se nije našla pred njegovim fotoaparatom.

“Guča me je na neki način proslavila. To je bila fotografija ministara Velje Ilića i Milutina Mrkonjića. To je zaista zabeležen trenutak odlazećeg i dolazećeg ministra. Pored profesora Kusturice, tu je Monika Beluči, Džoni Dep, koj je fenomenalan, Nikita Mihalkov, stvarno je bilo dosta glumaca i koncertnih izvođača.”

Dragan je danas zaposlen u užičkom Narodnom muzeju kao fotograf, a pre toga radio je u Sportu i Novostima, bio je saradnik Agencije Beta, a radio je i za brojne strane agenicje.

“Dragan i ja smo sarađivali i danas radimo na brojnim projektima. Mislim da je sjajan fotogrtaf i da to odlično radi. Jedno vreme je bio specijalizovan za sportsku fotografiju, fudbal, skokove,” kaže njegov kolega i snimatelj Zoran Đurović.

“Fotografija je za mene život. Ja volim fotografiju i volim svoj posao koji radim i smatram da sam srećan čovek”, kaže Dragan Karaderević.

Na prvoj samostalnoj izložbi predstavio je fotografije sa najznačajnijih muzičkih događaja koji su održani u Gradskom kultrunom centru. Za sledeću godinu, kada slavi 25 godina profesionalne karijere, najavljuje veliku retrospektivnu izložbu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.