Drva 45 evra po kubiku (VIDEO)

UŽICE – Leto i dalje traje, ali sada smo u fazi kada posle letovanja razmišljamo o pripremi za grejnu sezonu. U užičkom kraju u toku je seča i prodaja drva, pa su neki lepe dane iskoristili da završe sve poslove oko nabavke i pripreme.

Ovo je zvuk koji označava početak pripreme za grejnu sezonu i ovih dana je sve češći. Užičani su letnje dane iskoristili da se dobro preračunaju i odluče na šta će se grejati ove zime.

DRVA
Foto ZooMUE

„Ja imam parno grejanje i nemam šta da prirpemam, samo pare“,

„Nemam odžak, stara kuća, pa se grejem na struju“,

„Grejem se na pelet. Kupio sam tri tone, nek ima“, kažu sugrađani.

Mnogi koji se greju na drva su već završili sve poslove oko nabavke i slaganja drva i spremni su za prvu jesenju potpalu vatre.

„Drva sam nabaio pre mesec i po dana, bila su istrugana i iscepana, samo sam ih ubacio u podrum. Ništa s enije menjalo, cena je ista kao i prošle godine“, kaže Goran Marjanović.

Zbog vanrednog stanja tokom proleća prodaja drva je privremeno stala, pa sada ima mnogo više porudžbina, a cena je 45 evra po kubiku.

„Narod uzima drva. Sad su malo skuplja, pa uzimaju manje. Umesto dva kubika uzmu jedan“, kaže drvoseča Bogdan Marić.

Učestale kišne padavine otežale su rad prodavcima drva, ali I nedostatak radnika za rad u šumi.

„Težak posao i neće niko da radi. Budu dan, dva i odu“, dodaje Marić.

Sugrađani neće morati da brinu za pelet jer ga ima dovoljno u ponudi a cena je ista kao i prošle godine, oko 160 evra za tonu.

UGALJ
Foto ZooMUE

Za razliku od peleta potražnja za ugljem je manja nego prošle godine. Na užičkim stovarištima prodaje se samo pljevaljski ugalj čija cena se kreće do 11 500 dinara po toni. Kupci traže i štavaljski ugalj kojeg već duže vremena nema u ponudi zbog obustave rada u rudniku kod Sjenice, pa se Užičani moraju prilagoditi skromnijoj ponudi na tržištu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.