Druga faza radova na transfer stanici Banjica (VIDEO)

PRIJEPOLJE/NOVA VAROŠ – Regionalna transfer stanica Banjica trebalo bi da, prema očekivanjima, reši višedecenijski problem sa nepravilnim odlaganjem otpada u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. U toku je druga faza radova na ovoj lokaciji, koja se nalazi na granici pribojske i novovaroške opštine.

Radovi na drugoj fazi formiranja pretovarne stanice Banjice krenuli u novembru. U drugoj fazi predviđen je rad na realizaciji četiri projekta – vodovodu, dalekovodu, pristupnoj saobraćajnici i priključku na državni put.

„Još je ostalo malo radova na vodovodu, radi se na priključku na državni put. On će obezbediti nesmetano uključivanje ka deponiji i odlazak sa nje, a uskoro će početi radovi na dalekovodu. Struja će se dovesti sa železničke stanice Bistrica“, kaže direktor Banjice, Ljubenko Vasiljević.

Pretovarna stanica trebalo bi da, prema očekivanjima, značajno rastereti sve tri opštine koje će opsluživati i time u značajnoj meri umanji problem sa nepravilnim dolaganjem otpada. Skladišteni otpad dalje će biti prevožen na regionalnu deponiju Duboko, s tim da postoji mogućnost da se u daljoj budućnosti na ovoj lokaciji kreira sopstvena deponija.

„Komunalna preduzeća će dovoziti mešani otpad, a on će se ovde pretovarati u kontejnere veće kubikaže i dalje prevoziti na deponiju Duboko. Ceo proces radova ovde podrazumeva i da se u budućnosti uradi regionalni centar za upravljanje otpadom, koji podrazumeva sopstvenu deponiju i možda i reciklažni centar“, dodaje Vasiljević.

S obzirom na činjenicu da se pretovarna stanica nalazi na Bistrici, na granici Priboja i Nove Varoši, u Prijepolju su meštani podeljenih mišljenja oko toga koliko će im ova lokacija biti od koristi.

„Daleko je Banjica od Prijepolja. Možda je moglo da se traži rešenje na lokaciji bliže Prijepolju“, smatra jedan od meštana.

Sve radove na Banjici finansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Prema planu, nova stanica trebalo bi da zaposli više od 15 radnika u dve smene, uz još nekoliko u rezervi.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.