Doživotno obrazovanje ključ uspeha na tržištu rada (VIDEO)

UŽICE – Situacija na lokalnom tržištu rada i programi i mere aktivne politike zapošljavanje bile su teme današnje prezentacije na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija u Užicu. Najtraženiji su informatičari, diplomirani inženjeri elektrotehnike, profesori fizike i matematike, farmaceuti, a od srednje stručne spreme najviše su potrebne medicinske sestre, svi profili građevinske struke i operateri na CNC mašinama. Kako bi ostvarili više uspeha u karijeri potrebno je da se doživotno obrazuju i konstantno prilagođavaju digitalnim inovacijama, poručila je studentima direktorka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija Ljubica Diković.

Lica mlađa mlađa od 30 godina čine oko 25 odsto nezaposlenih i većina programa Nacionalne službe za zapošljavanje je usmerana upravo prema toj starosnoj grupi.

„Nacionalna služba je pošetkom aprila raspisala javne pozive i konkurse za realizaciju programa aktivnih mera zapošljavanja. Tri konkursa su do sada završena, a to su konkursi za samozapošljavanje, sprovođenje javnih radova i za program stručne rpakse, dok su svi ostali konkursi otvoreni do utroška raspoloživih finansijskih sredstava“, rekla je direktorka filijale u Užicu Nacionalne službe za zapošljavanje Zorica Milošević.

Cilj prezentacije je da studenti dobiju informacije kako da lakše i brže došu do posla i kakve mere aktivnog zapošljavanja nudi Nacionalna služba za zapošljavanje i grad Užice.

„Ako pogledamo strategiju zapošljavanja koja trenutno važi, današnji poslodavci traže digitalne i jezičke kompetencije, kao i preduzetništvo i preduzimljivost. Sve te kompetencije naši studenti izučavaju na studijskim programima. Ono što je još važno istaći jeste da svi budemo spremni na koncept celoživotnog učenja i kontinuiranu edukaciju“, poručila je studentima direkorka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, Ljubica Diković.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji neke mere i programe Nacionalna služba za zapošljavanje će sprovoditi sa Gradom za šta je izdvojeno oko 17 miliona dinara iz budžeta.

„Grad Užice zajedno sa državnom politiku čini sve da pospeši preduzetništvo i da školuje potrebne i stručne kadrove. Nesumnjivo je da će sa dolaskom auto-puta, kao i sve velike investicije koje će doći u naš grad, zadržati mlade ljude da ostanu ovde i da zajedno gradimo i razvijamo naše Užice“, zaključio je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi oko 9 700 osba na teritoriji koja pokriva grad Užice i opštine Bajina Bašta, Čajetina, Arilje i Požega od kojih je 4 400 u Užicu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.