Dodelom nagrada završen 10. „Kustendorf“

MOKRA GORA – Prvi put na „Kustendorfu“ dodeljena nagrada za najpoetičniji film – dobitnik je Nikolaj Todorov iz Bugarske za ostvarenje „Pre sna“. Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje „Trn“.

Foto: Dragan Karadarević

Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje Trn, Srebrno jaje pripalo je danskoj autorki Tone Otili za Lulu u stvarnom životu, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film Niz grlo, snimljen u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji.

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje Tišina (Italija/Francuska), dok je nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju otišla u ruke Andreju Maiku za film „Prvi“ u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi „Vilko Filač“ odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica dodelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje Pre sna.

„Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film menjao i ‘Kustendorf’ se trudio da prati i tehnološke promene i promene u filmskom jeziku. U vreme promena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umetničkog i zabavnog filma“, istakao je Kusturica.

Uveren je da je ovogodišnja takmičarska selekcija najbolja do sada.

Nagrada za „najpoetičniji film

                                                                                                    Nagrada za „najpoetičniji film“ za Nikolaja Todorova

„Verujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodelim nagradu za najpoetičniji film“, naveo je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali „Prokleta avlija“ nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“ iz Kragujevca sa koreografijom Tarantelo.

Nagrada za buduće filmove ove godine je dodeljena prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena „Retrospektiva velikana“ festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu Đie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film Na mlečnom putu.

U muzičkom program nastupili su Kusturica sa „No smoking orkestrom“, „Novosadski Big bend“, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski ska-pank sastav „Če Sudaka“.

Izvor: RTS

You may also like...