Za fudbalske sladokusce (video)

POŽEGA – Sloga i Karađorđe su svojom igrom pokazali da još uvek ima ekipa koje žele da sve svoj kvalitet pokažu kroz igru, a upravo je takva  bila utakmica u Požegi.

sloga-karadjordje0Pet golova, veliki broj prilika i na kraju pobeda domaćina od 3:2. Oko 300 gladalaca nije zažalilo što je na zubatom suncu provelo 90 minuta, jer su se dešavanja pred jednim i drugim golom smenjivala neprekidno. Slaviša Kovačević, trener Karađorđa odredio je sastav: Vukašinović, Vukajlović, Kačarević, Živanović, Dragačević, Radenković, Đorđe Đorđević, Nedeljković (Vukomanović 73′), Brkić (Marinković 53′), Milan Đorđević i Doderović (Stevančević 70′). Jovan Nikitović u velikim kadrovskim problemima. Nije mogao da računa na Plazinića, Radosavljevića, Nikolića sa rovitim  Vasilićem i čak šest bonus igrača u protokolu pa je tim Sloge izgledao ovako: Rumenić, Varničić, Ćendić, Filipović, Tanasković, Stanić, Leković (Vasilić 66′), Protić (Spasenović 90′), Grujičić, Ćirović i Tešić (Terzić 79′). Utakmicu je sudio Aleksandar Lukić iz Valjeva a pomagali su mu sugrađanin Nikola Simić i Ilija Novaković iz Guče.

Krenulo se od samog starta na sve ili ništa i po tome se videla fudbalska filozofija oba trenera. Filipović je u 13. minutu prvi imao priliku na utakmici da bi gosti posle akcije Milana Đorđevića i Nedeljkovića zapretili Rumeniću. Mogla je Sloga preko Ćirovića do prednosti u 23.minutu kada je Protić loptu poslao pred gol Vukašinovića ali četvorka Sloge kasni za nekoliko santimetara. Karađorđe dolazi do vođstva u 27.minutu. Doderović koji je do povrede pravio velike probleme domaćoj odbrani odlično prolazi po desnoj strani i u glavu pogađa Dragačevića kojem nije bilo teško da pogodi i dovede svoju ekipu do prednosti od 1:0. Raspoloženi Grujičić u 30. pokušava iz daljine a lopta odlazi pored gola, da bi minut kasnije Sloga došla do izjednačenja. Leković je napravio dar mar po levoj strani, šalje loptu pred gol Karađorđa, Vukašinović je kratko odbija a Tešić je rutinski smešta iza leđa nemoćnog golmana. U 33. velika prilika za Slogu. Ovoga puta je sve dobro uradio Tanasković a sreća nije bila na strani Ćirovića da lopta završi u mreži. Mogao je Tešić da se proslavi u 36.minutu kada ga je Grujičić poslužio kao na tacni ali mladi napadač Sloge ne pogađa mrežu već stativu već savladanog Vukašinovića. Nastavila je Sloga sa napadima pa ponovo preti ovoga puta u 42.minutu. Danas odlični Stanić poveo je kontru Požežana, proigrao Ćirovića čiji udarac nije bio precizan. Ćirović je u 43. sve dobro uradio ali nije pronašao ni Tešića ni Protića pa odbarna gostiju otklanja opasnost ispred svog gola. Do zasluženog vođstva Sloga dolazi u poslednjim sekundama prvog poluvremena. Đorđe Đorđević je napravio bespotreban faul nad Lekovićem i tako dao priliku štoperima Sloge da dođu pred gol gostiju. Protić je odlično izveo prekid, Filipović ostao sam na petercu što je za njega mačiji kašalj i Sloga na poluvreme odlazi sa prednošću od 2:1.

Nije se dugo čekalo u nastavku da gosti dođu do izjednačenja. Igrao se 53.minut kada je Lukić dosudio slobodan udarac za Karađorđe. Milan Đorđević je loptu poslao na drugu stativu Živanović je glavom vraća do Radenkovića a ovaj sa lakoćom u mrežu nemoćnog Rumenića. Krenula je Sloga posle izjednačenja još angažovanije pa beležimo priliku u 65.minutu. Protić je poslao loptu na levu stranu, pod nju je podleteo Vukajlović a Grujičiću se otvorio put ka protivničkom golu. Nije bio dovoljno spretan u pokušaju da savlada Vukašinovića pa je ostalo 2:2. U 70.minutu se dogodila teška povreda jednog od najboljih igrača Karađorđa, Doderovića. Pratio je Protića u njegovom kretanju ka golu, u jednom trenutku se našao na zemlji uz bolan krik, na trenutak je ostao i bez svesti da bi dva minuta kasnije napustio teren. To kao da je dekoncentrisalo njegove saigrače. Veoma loše su postavili odbranu na centrašut Protića koji je u trepavicu pogodio Ćirovića a ovaj nebranjeni deo gola Vukašinovića za novo vođstvo Sloge, ovoga puta 3:2. Hteli su igrači Karađorđa još jednom do izjednačenja, pa preti Milan Đorđević u 75.minutu. Imala je Sloga dosta prilika da prelomi rezultat i utakmicu uvede u mirnije vode, ali su njeni igrači bili dekoncentrisani ili sebični. Odlično odrađena kontra preko Grujičića, lopta na desnu stranu do Protića koji pokušava sve sam a imao je mnogo boljih rešenja. Minut 77. U 83. Grujičić odlično razume kretnju Ćirovića, ovaj obilazi i golmana a čist gol sprečava Kačarević. Ponovo iz daljine pokušavaju gosti, ovoga puta preko rezerviste Marinkovića kada Rumenić dobro interveniše a poslednje dve prilike na utakmici imaju ponovo domaći igrači. Vasilić je idealno proigrao Ćirovića kome se nećkanje nije isplatilo, jer ne dolazi do svog drugog gola na utakmici a u samom finišu utakmice ni Grujičić nije bio precizan iz povoljne prilike.

Kada budete deo jednog ovakvog fudbalskog meča gde nijednog trenutka nema mesta tenziji ni zbog rezultata, ni zbog sudija, ni zbog publike već je sve stavljeno u kontekst igre, zapitate se gde se gubi gospodstvo koje je pokazao nekada odlični fudbaler a sada takođe odlični trener Slaviša Kovačević. Gde se gubi mirnoća i umerenost retko viđena kao kod Jovana Nikitovića, trenera Sloge!? Kada sve misli budu okrenute samo igri, kao što je to bilo danas tek onda možemo očekivati ovakve utakmice gde preovladava ono što fudbal čini najvažnijom sporednom stvari na svetu golovi, šanse i omeh. Bez obzira na rezultat.

ZooM

You may also like...