Đurić: „Na korak smo od početka radova na tunelu kroz Kadinjaču“ (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Dobijanjem saglasnosti od Ministarstva zaštite životne sredine u Bajinoj Bašti smatraju da su otklonjene sve prepreke oko početka radova na izgradnji tunela kroz Kadinjaču. Urađena je studija o uticaju na životnu sredinu na deonici Dub-Dubci, koja je dala „zeleno“ svetlo za realizaciju projekta.

Predsednica opštine Bajina Bašta smatra da se dobijanjem saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine došlo na korak od početka radova, s obzirom da poseduju svu neophodnu projektnu dokumentaciju.

foto: ZooMUE

„Ministarstvo je dalo saglasnost da nema negativnih uticaja planiranih radova na okolinu. „Srbija putevi“ su izdali imovinsko-pravni nalog da se krene sa eksproprijacijom zemljišta na teritoriji mesne zajednice Zaglavak. Firma koja je angažovana za veštačenje obavljala je procene u vezi poljoprivrednog i šumskog zemljišta“, kaže predsednica opštine, Vesna Đurić.

Ovaj projekat tiče se i građana Užica, s obzirom da je saobraćajnica preko Kadinjače, koja povezuje ove dve opštine, najozloglašenija među vozačima u ovom kraju.

„Grad Užice radi na eksproprijaciji i na rešavanju imovinskih odnosa za zemljište koje se nalazi na teritoriji grada. Projektno-tehnička dokumentacija je završena i radi se na izdavanju građevinske dozvole“, kaže gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Situacija se, prema rečima Vesne Đurić, bitno promenila u odnosu na momenat potpisivanja dokumenata o realizaciji projekta, pre svega po pitanju finansija.

„Pre dve godine procenjena vrednost projekta bila je 55 miliona evra. U međuvremenu, sav materijal i sirovine poskupeli su za oko 30 odsto, tako da bi danas projekat verovatno mogao vredti oko 90 miliona evra. To je negativno uticalo na celu priču, tako da se ulažu dodatni napori kako bismo obezbedili neophodna sredstva“, dodaje Đurić.

Izgradnja tunela kroz Kadinjaču proglašena je za projekat od nacionalnog značaja, kao i projekat izgradnje obilaznice oko Užica, gde se trenutno radi na izgradnji kampa i očekuje se da radovi na njoj krenu sredinom godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.