Švajcarci pomažu u energetskoj efikasnosti (VIDEO)

BEOGRAD – Ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici četiri opštine i grada potpisali su danas sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom sporazum kojim vlada te države donira 8,89 miliona franaka za projekat energetske efikasnosti javnih objekata u Užicu, Paraćinu, Kruševcu i Vrbasu.

Ta četiri grada i opštine će za projekat izdvojiti sopstvena sredstva u vrednosti od 1,2 miliona franaka, a biće zamenjena stolarija, obnovljene fasade i obavljeni drugi radovi koji će doprineti energetskoj efika

Antić je, posle potpisivanja sporazuma, rekao da je iskustvo iz dosad obnovljenih objekata na taj način pokazalo da su uštede energije od 35-50 odsto.

On je dodao da Vlada Srbije takođe ima fond za energetsku efikasnost i da svake godine raspisuje konkurs, na kojem petnaestak opština i gradova dobije sredstva, i da su do sada ona odobrena za pedesetak objekata.

Antić je zahvalio Švajcarskoj, od koje Ministarstvo energetike već duže vremena ima podršku u oblasti energetske efikasnosti i jedan je od ključnih partnera u toj oblasti.

Ambasador Geo je naglasio da je energetska efikasnost jedan od tri ključna cilja u saradnji na razvoju lokalnih samouprava u Srbiji.

Ovo je ključni projekat za nas, jer ima povezujuću ulogu između nacionalnog nivoa, na kojem se definišu ciljevi energetske efikasnosti, i lokalnog, na kome se primenjuju, konstatovao je on.

Geo je podsetio da se švajcarski model energetske efikasnosti već primenjuje u 1.300 gradova u Evropi i da predstavlja „energetsku nagradu“.

snosti na 18 škola, šest dečjih vrtića i dve zdravstvene ustanove.

You may also like...