Deca na Hilandaru (VIDEO)

HILANDAR – Učenici požeške Poljoprivredne škole nedavno su boravili na Hilandaru. Oni su tamo u okviru stručne prakse učestvovali u orezivanju vinograda i maslina na manastirskom imanju.

Za 11 učenika koji su boravili na Hilandaru nije bilo dvojbe da li će prihvatiti poziv svog profesora. Za njih je ovaj boravak bio više od prakse.

Foto: Rade Marković

Učenici kažu da je to bilo lepo iskustvo za njih i da će se sigurno vratiti. Nije im iblo teško da ustaju, da rade čitav dan, prisustvuju liturgijama. Za njih je boravak na Hilandaru, jer kako kažu, to je prilika i da se upoznaju sa istorijom Srbije.

Uz odobrenje Ministarstva prosvete i užičke Školske uprave, boravak dece na Hilandaru je pretvoren u obaveznu praktičnu nastavu. Kako u Požegi nemaju vinograde i maslinjake, iskoristili su to za ovaj deo nastave.

„Kada saberemo dnevne obaveze učenika, iz jutarnju liturgiju, dnevne obaveze u vinogradu, popodnevni rad u delu manastirskog dvorišta i večernju službu, oni su zapravo u celodnevnom učenju“, kaže profesor Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi, Milovan Vuksanović.

Nakon požara na Svetoj Gori, 2004.godine, počela je i njegova obnova koja je podrazumevala i obnovu ekonomije. Ona se prostire na 8,5 hiljada hektara, pretežno pod šumom.

„Kada smo razmišljali šta bi to moglo da budem, svakako je vinograd bio na prvom mestu u odabiru kulture koja će se gajiti. To je bio osnovni razlog što je posle nekoliko stotina godina na polju Svetog Save ponovo zasađen vinograd, je je nekad ovde bio vinograd“, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Nebojša Marković.

Požeškim srednjoškolcima ovo je četvrti put da borave na Hilandaru, a put im je pomogla i Opština Požega.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.