Dani Danila Lazovića od 18. do 23. septembra (VIDEO)

PRIBOJ – Jubilarni 10. festival „Dani Danila Lazovića“, pod sloganom „Naših deset godina“, održavaće se u Priboju od 18. do 23. septembra. Ovogodišnji program čine dve celine – predfestivalska 18. i 19. septembra i festivalski program od 20. do 23. septembra.

Festival „Dani Danila Lazovića“ posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo glumca Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz Srbije i regiona (sa 11 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 evra) dar opštine Priboj.

Ovogodišnji stručni žiri čine: profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radovan Knežević; glumci Petar Božović i Vojin Ćetković; radio voditelj i pisac Rale Damjanović; profesor Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle Damir Mahmutović.ž

„Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“. Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi grada Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, ministarstva kulture, preduzetnika… uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival. Festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i time pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane, festival koji pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu, festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi“, rekao je Damjanović.

U okviru predfestivalskog programa većeras od 20 časova u Domu kulture održaće se stend ap komedija Ivana Tomića pod nazivom „Koma“. U istom terminu u utorak na programu je predstava „Smrt čoveka na Balkanu“, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Dani Danila Lazovića od 18. do 23. septembra
Foto: festival Dani Danila Lazovića

Izložbom „Naših deset godina“ u sredu od 19 časova u galeriji „Nadežda Nada Vitorović“ festival će biti otvoren, a od 20 časova u Domu kulture „Pivo Karamatijević“ koncert će održati pijanista Stefan Đoković. Tom prilikom biće dodeljene nagrade za doprinos razvoju festivala.

U četvrtak od 19 časova u Zavičajnom muzeju u Priboju na programu je predstava „Što se bore misli moje?“, a od 20:30 u Domu kulture održaće se predstava „Čekaonica“ Ateljea 212.

U petak od 19 časova u amfiteatru muzeja održaće se program „Reč, dve o Danilu“, u kojem će učestvovati Jelena Novaković, Vojin Ćetković, Dragiša Ćurguz, Mihailo Laptošević, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović. Od 20:30 glumci Zvezdara teatra izvešće predstavu „Knjiga o Milutinu“.

Završnog dana festivala od 19:45 održaće se defile gostiju i učesnika studenstkog takmičenja u govorenju poezije, a festival će biti zatvoren proglašenjem pobednika.

(izvor: festival Dani Danila Lazovića, foto: arhiva)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.