Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: „Tiče me se““

Prema podacima OEBS-a, u Srbiji je 42 odsto žena doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja nakon svoje 15. godine.

Od 1999. godine 25. novembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svaka žena ima pravo na osnovna ljudska prava, a 25. novembar je dan kada bi o tome trebalo da pričamo glasnije i više.

Nasilje nad ženama predstavlja značajan javno-zdravstveni problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posledicama za pojedinca, porodicu i društvo u celini.

foto.promo

Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, po četvrti put pokreće kampanju „Tiče me se“, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama.

Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje svih građana i građanki da pruže podršku ženama koje doživljavaju seksualno uznemiravanje.

Kampanja #TičeMeSe će putem društvenih mreža – InstagramaFacebooka i Twittera edukovati javnost o ovom vidu nasilja prema ženama, uz konkretne primere kako prepoznati šta je seksualno uznemiravanje, savete kako ga zaustaviti i prijaviti, te na koji način pružiti podršku žrtvi.

Žene i devojčice doživljavaju verbalno i neverbalno uznemiravanje sa seksualnom konotacijom na javnim mestima, na poslu, u školi i na fakultetu, na internetu, čak i u svom domu. Neki od primera su dobacivanje na ulici, seksualni komentari o izgledu, nazivanje neprimerenim nadimcima, neželjeni dodiri i nepristojni gestovi, kao i neželjene poruke i pozivi seksualne prirode ili objavljivanje privatnih fotografija i video-zapisa na društvenim mrežama.

Prema podacima OEBS-a, u Srbiji je 42 odsto žena doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja nakon svoje 15. godine. Iako je ovaj vid nasilja 2017. godine u Krivični zakonik Republike Srbije uveden kao krivično delo, nedovoljno se prepoznaje kao neprihvatljivo ponašanje, pa čak i prihvata kao „normalan“ i „neizostavan“ deo odrastanja i realnosti žena.

Takođe, kako je sfera seksualnog i dalje tabu u društvu i nosi rizik dugoročne stigme, seksualno uznemiravanje se manje prijavljuje u odnosu na druge vidove nasilja.

Ova vrsta uznemiravanja može ostaviti dugotrajne posledice po same žrtve, ali i po šire okruženje. Neposredne posledice mogu biti osećaj besa, neprijatnosti, nelagode, a dugotrajne uključuju anksioznost, pad samopouzdanja, smanjenje radne sposobnosti, ograničavanje sopstvenog fizičkog kretanja, čak i napuštanje posla ili fakulteta. Obrazovno ili poslovno okruženje u kome se o uznemiravanju ćuti, gde se ono negira ili interne procedure ne štite od njegovog ponavljanja, nije prostor koji je podsticajan za rad i usavršavanje.

Takođe, u okruženju u kome je seksualno uznemiravanje normalizovano, lakše će se desiti i drastičniji oblici nasilja prema ženama, a žrtve ostati bez podrške. Najteži oblici nasilja, poput nanošenja fizičkih povreda, silovanja i ubistva – deo su spektra nasilja koji počinje upravo seksizmom u jeziku i seksualnim uznemiravanjem.

foto.milena djordjevic

Zato je, osim zakonskih sankcija, za zaustavljanje seksualnog uznemiravanja izuzetno važna i društvena reakcija, jer ona može doprineti da se uznemiravanje ne dogodi, ili da ima manje posledice. Bez podrške, žrtve uznemiravanja mogu verovati da su same odgovorne za to što su doživele, a bez oštre osude okruženja – oni koji uznemiravaju neće se zaustaviti. Izgradnja društva koje veruje ženama i pruža im podršku – može da pomogne da seksualno uznemiravanje bude sprečeno, da se o njemu govori otvoreno i bez straha od osude, a da oni koji ga čine budu sankcionisani.

Kampanja „Tiče me se“ je deo projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, zajednički sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP.

Ona.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.