Dan pešačenja novom pešačkom stazom (VIDEO)

UŽICE – Sportsko rekreativna manifestacija „Dan pešačenja 2019“ biće održana u subotu na novoj stazi koja povezuje Gradsku plažu, Stari grad, Veliko Zabučje i Veliki park dugoj sedam kilometara.

Planirano je da pešačka tura krene u 8 i 30 časova od „Turist“-a do Starog grada, potom se vraća do hidrocentrale „Pod gradom“ odakle se ide trasom stare Ćirine pruge i izlazi na magistralu gde se posle pešačenja kroz tunel dolazi na vidikovac sa kog se pruža pogled na kanjon Đetinje.

Ivan Obućina, sekretar PK Rujno

Tura nastavlja dalje Grebenom do drugog vidikovca sa kog se pogled pruža do Kadinjače, a potom do vidikovca Orlovac na Velikom Zabučju, na 732 metra nadmorske visine. Tu je kraj trase duge četiri kilometra, uz visinski uspon od 400 metara, nakon koje sledi tri kilometra spuštanja sa Zabučja do Velikog parka.

„Staza je predviđena za srednje spremne rekreativce i planinare, ali mogu učestvovati i građani koji nisu u najboljoj kondiciji, jer staza, ne samo što je bezbedna, već ima i pomagala kao što su užad“, naveo je sekretar Planinarskog društva Rujno Ivan Obućina.

Grad Užice je za mapiranje staze izdvojio 100 hiljada dinara.

Dunja Đenić, članica Gradskog veća Užica

„Ove akcije su značajne sa zdravstvenog aspekta, odnosno, kroz ovakve akcije se podstiče rekreativni i sportski život i pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže“, navela je članica Gradskog veća Užica Dunja Đenić.

Ovogodišnja planinarska akcija „Dan pešačenja 2019“ organizuje se pod sloganom „Srbija hoda“. Organizatori su grad Užice i PK Rujno, a pokrovitelji su Planinarski savez Srbije i Ministarstvo sporta.

You may also like...