Užice pamti heroje Kadinjače (VIDEO)

KADINJAČA -Služenjem parastosa i polaganjem venaca  na Kadinjači je obeležena 76.godišnjica bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve ,a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica i potomaka.

Ispred Vlade Republike Srbije na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja Negovan Stanković  koji je  istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost  i da nema drugog puta osim antifašističkog.

“Podneli smo veliku žrtvu da bi fašizam bio pobeđen,a najtužnije je to što su mnoge žrtve bile uzrok međusobnih podela i sukoba.Da bi sprečili da se to ponovi moramo izvući pouke iz prošlosti i prestati da se međusobno delimo i uništavamo.Vreme je da se ujedinimo,jer imamo samo jednu Srbiju,a ona je jaka samo kada su joj građani složni i poštuju je”poručio je Stanković.

Zamenik predsednika SUBNOR-a Vidosav Kovačević istakao je da borci Radničkog bataljona zaslužuju najveće poštovanje i naglasio da je lažna dilema da li je goloruk narod mogao,morao i trebao da ide na tenkove.

“Morao je,mogao je i hteo je.Prećutkuju činjenicu da je Vojska Kraljevine Jugoslavije,kao i mnoge veće vojne sile u Evropi,za samo 6 dana kapitulirala i da je u zarobljeništvo odvedeno 350 vojnika,među kojima i 200 generala.Taj goloruk narod je morao sam da se posle toga organizuje u partizanske odrede i na kraju rata je izašao kao pobednik. SUBNOR već 7 decenija čuva uspomene na te naše slavne heroje i tako ćemo nastaviti i ubuduće”,rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona prilikom odbrane Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.

“Sećanje na stradanje Radničkog bataljona je naš dug i dug generacija koje dolaze. Najmanje što možemo da učinimo je da odamo poštovanje njihovom činu hrabrosti i odanosti vrednostima koje nemaju cenu i jačaju našu veru da nijedna žrtva na Kadinjači nije bila uzaludna.Užice pamti heroje Kadinjače i sa ponosom ih se seća”, istakao je Petković.

Centralnu ceremoniju obeležavanja 76.godišnjice bitke na Kadinjači orgaizovali su  Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije u saradnji sa  gradom Užice i užičkim Narodnim muzejom.

You may also like...