Četvrt veka od zločina u Štrpcima

PRIJEPOLJE – Komemoracijom i prijemom za porodice obeležena je 25. godišnjica otmice i likvidacije devetnaest putnika nesrpske nacionalnosti u železničkoj stanici Štrpci, među kojima i devet žitelja Prijepolja.

 Četvrt veka je prošlo od zločina u Štrpcima, međutim za porodice ubijenih rane su još uvek sveže i ne blede međutim i dalje čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

„Menjaju se predsednici i vlade, a mi čekamo 25 godina jedno te isto. Nikakvih novih vesti nemamo, da nam bar neko hoce reći gde su kosti naših najmilijih“, kroz suze kaže Šefkija Husović, brat ubijenog Rifata.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović rekao je da je dokazima sa suđenja utvrđeno da je otmica unapred bila planirana i da su predstavnici državnih organa bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika bošnjačke nacionalnosti.

Opština Prijepolje je pre deset godina izgradila spomenik ubijenim sugrađanima i od tada svakog 27, februara organizuje komemoraciju i prijem za porodice ubijenih.

„Svih ovih godina opština je pomagala porodicama u meri koliko je mogla i u skladu sa zakonskim propisima. Nažalost budžetski zakon i zakon o lokalnoj samoupravi je smanjio mogućnosti za pomoć tako da sva socijalna davanja jedino su moguća preko Centra za socijalni rad“, kaže predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Na spomen kompleks u Šarampovu pored porodica ubijenih i opštinske delegacije vence je položila i delegacija Bošnjačkog nacionalnog veća i Sandžačke demokratske partije.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. godine na železničkoj stanici Štrpci, u BIH, iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 19 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osudjen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nadjeni ostaci tela samo četiri žrtve. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac. Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.

PP Media

You may also like...