Cene osnovnih namirnica mirovaće naredna dva meseca, kazne za kršenje ograničenja do dva miliona dinara


BEOGRAD- Vlada Srbije ograničila je cene osnovnih životnih namirnica na nivo od 15. novembra. Na taj način Vlada sprečava poremećaj na tržištu, a odluka će trajati 60 dana.

Cene pet životnih namirnica mirovaće dva meseca na nivou od 15. novembra. Vlada je procenila da je ograničenje cene kristal šećera, brašna tip 400, suncokretovog ulja, svinjskog buta i dugotrajnog mleka neophodno radi stabilnosti tržišta.

Za kršenje ograničenja cena kazne su od 100.000 do dva miliona dinara, a moguća je i zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do godinu dana.

„Cene na tržitu ne diktiraju trgovci, trgovačke marže nisu se menjale godinama unazad. Ovakva mera jeste dobra da psihički potrošačima pošalje poruku da su cene na našem tržištu stabilne“, objašnjava Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Užički penzioneri u kupovini
Foto: ZooMUE

Istu cenu svinjskog buta, zavisno od toga kada je povećana, neko će morati da smanjuje, dok drugi mogu da je zadrže.

„Cene osnovnih životnih namirnica uglavnom nisu menjane u našim supermarketima u proteklih 15 dana, osim cene svinjskog buta“, kaže Andrijana Marković iz trgovinskog lanca „Persu“ iz Zrenjanina.

U Čačku, Slavko Pešić iz mesare „Brko“ kaže da but kod njih košta 599 dinara i da cenu nisu menjali u poslednjih 15 dana, ali jesu početkom meseca, kada su je promenili i dobavljači.

Kako bi se izbegle kalkulacije proizvođača, propisano je da ne smeju smanjivati količinu namirnica ograničenih cena ispod prošlogodišnjeg proseka.

„Proizvođači osim što imaju veću cenu ulaznih komponenti, imali su i povećanje cene energenata sa jedne strane i sa druge značajno poskupele komponente koje uvoze u smislii transporta i logistike. Sve to je doprinelo da dođe do rasta proizvođačkih cena“, ističe Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Opšti rast cena na globalnom nivou, kažu poznavaoci, lakše je izbeći uz ekonomski patriotizam i naviku građana da kupuju domaće.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.