Čajetina nastavlja akciju podele auto sedišta

ČAJETINA – U planu i programu rada Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je nabavka i podela autosedišta za svu decu rođenu 2019. godine, a za decu rođenu od 1. januara do 30. juna do sada je stiglo 90 zahteva.

„Statistika pokazuje da roditelji na teritoriji opštine Čajetina, odnosno Policijske uprave Užice koriste auto sedišta u procentima od 52 do 60 odsto. To je sramno nizak procenat korišćenja auto sedišta, jer izlažemo svoju decu velikoj opasnosti kada ne koristimo bezbedonosna sedišta. S druge strane, statistika govori da 90 odsto sedišta koriste nepravilno, nisu postavljena u pravom smeru, nisu dovoljno dotegnuta i nisu prilagođena uzrastu i kilaži dece“, rekao je Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Edukacija o pravilnom korišćenju auto sedišta, foto: Zlatiobr.tv

Zbog svega navedenog Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je, u saradnji sa Agencijom saobraćaja i centrom za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada, organizuje edukaciju o pravilnom korišćenju auto sedišta.

„Molimo da ne dođe samo jedan roditelj kako bi preuzeo sedište, već svako ko je u mogućnosti, čak i roditelji koji ne dobijaju auto sedišta. Smatramo da je to rešavanje jednog bitnog problema. Savet za bezbednost saobraćaja samostalno je za ovu godinu nabavio 115 auto sedišta. Učestvovali smo na konkursu za bezbednos saobraćaja koja i ove godine deli 1000 auto sedišta na teritoriji Srbije, tako da ćemo od Agencije dobiti 20 auto sedišta, te ukupno imati 135“, dodao je Radović.

Za decu rođenu u drugoj polovini godine, podela besplatnih auto sedišta biće upriličena početkom januara 2020. godine.

Zlatiborpress

You may also like...