Žene čuvaju pribojska sela (VIDEO)

PRIBOJ – Udruženje „Sačuvajmo selo“ iz Priboja za tri godine je kroz različite donatorske projekte obezbedilo sadni materijal, plastenike i opremu  kako bi pospešilo život 17 žena sa sela i njihovih porodica. U poslednjoj donaciji stigli su i pasterizatori uz pomoć kojih će uskoro praviti zimnice i džemove, a ne samo proizvoditi sirovu hranu.

U petočlanoj porodicu Šćepović iz Kratova jedna je plata, a glavna zarada je od poljoprivrede. Novi plastenik koji, kaže Jelena ne bi mogli sami trenutno da obezbede, stigao je kad je već zasađeno povrće. Kada ga poberu krenuće sa prozvodnjom kornišona.

„Pasterizovaćemo kornišone i prodavati ih domaćim kupcima, plan nam je da potom zasadimo i paprike ajvaruše“, kaže Jelena Šćepović.

Jelena je jedna od žena iz 17 porodica  koje  se bave plasteničkom proizvodnjom i koje su zajedno u pribojskom Udruženju „Sačuvajmo selo“, a koje se kroz razne projekte pobrinulo da ove porodice poboljšaju svoj život na selu.

„Žene su dobile 17 plastenika, 12 kopačica, rasad za plastenike, pumpu za prskanje voća, kazane… Za tri godine smo proizveli 72 tone paradajza i krastavca, a to je veliki uspeh za naše mlado udruženje“, navodi predsednica Udurženja „Sačuvajmo selo“ Malina Stanojević.

 Poslednjom  donacijom pored tri plastenika dobili su i aparate za preradu voća i povrća kako više ne bi samo proizvodili sirov, već i plasirali finalni proizvod.

„Konkurisali smo za pasir mašine, peć za pečenje paprika, digitalni reflektometar koji će nam pomoći da dobijemo jednako kvalitetan proizvod u svim porodicima i sa njim nastupimo na tržištu“, kaže tehnolog Miljan Tomašević.

 Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ formirano je s ciljem socijalnog i materijalnog osnaživanja, edukacije i povećanja vidljivosti žena na selu.

 „Želimo da izbacimo motike ženama iz ruku, da i olakšamo prizvodnju sa novim tehnologijama i mašinama, jer znamo da u „fabrici pod nebom“one nose najveći teret, a niko da na to i ukaže“, dodaje Stanojević.

Za sad robu plasiraju kod starih kupaca, a nadaju se da će uskoro biti usvojen novi pravilnik o bezbednosti hrane, kao i da će osnovati zadrugu, pa tako organizovano nastupiti na širem tržištu.

 

You may also like...