Čajetina na braniku opstanka Srbije

ČAJETINA – „Smatramo da je naša dužnost i obaveza da aktivno radimo na merama za popravku crne demografske slike koja se nadvila nad Srbijom i zato poslednjih sedam godina opština Čajetina stvara sistemska rešenja da se vrati dostojanstvo naših majki, dece i mlađe generacije, ali i tradicionalne vrednosti koje su krasile naš narod, a ne da nam se nameću neke evropske vrednosti koje nikada nisu bile u našoj tradiciji“, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na uručenju nagrade „Ponosna kolevka“ koju dodeljuje „Pokret za decu tri plus“ kao jednoj od pet opština Srbije koje najviše ulažu u populacionu politiku.

Izvor: Opština Čajetina

Stamatović je rekao da se „ne može raditi na povećanju nataliteta, ukoliko se ne stvaraju uslovi za promenu opšteg ambijenta, infrastrukture, kulturnog i zabavnog života“ dodavši da je u tri čajetinska sela porast novorođene dece, a u pet sela su izgrađeni vrtići, što je svakako jedan od razloga da što se mlade devojke odlučuju za udaju u seoskim sredinama.

Opština Čajetina svake godine budžetom predviđa značajna sredstva za podsticaj nataliteta. Kada je reč o roditeljskom dodatku, on se svake godine uvećava, pa je primera radi u 2014. godini za prvo rođeno dete iznosio 20.000, drugo 30.000, treće i svako naredno 40.000 dinara, dok je u 2018. godini planiran iznos od 75.000 za prvo, 100.000 za drugo i 150.000 dinara za treće i svako naredno dete.

Ova opština već pet godine podržava postupak vantelesne oplodnje. Poslednjih godina opredeljena sredstva po pojedinačnom zahtevu iznosila su 300.000,00 dinara, a prosečno se godišnje javi oko pet parova koji i ostvare svoje pravo.

You may also like...