Čadež :Program “ Moja prva plata“ dobar podsticaj zapošljavanju mladih (VIDEO)

POŽEGA-U Srbiji je 25 odsto nezaposlenih mladih  do 35 godina zbog toga su Vlada Srbije I Privredna komora pokrenuli program “ Moja prva plata” koji predviđa paket budžetske podrške pokrivanja dela troškova plate za 10.000 mladih koji su završili srednju školu ili fakultet.Privrednici su odlično prihvatili program, jer firmama najviše nedostaju kvalitetni kadrovi, rekao je  predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež tokom obilaska kompanije Sirogojno gde je sa vlasnikom Radom Ljubojevićem razgovarao o realizaciji programa.

“Cilj je da se mladi usmere da što pre počnu da rade po završetku školovanja,da uče,stiču veštine.Svi prilikom zapošljavanja traže radnike sa iskustvom,a ovo je jedini način da mladi steknu to iskustvo.Država će  u prvih 9 meseci davati 20.000 dinara udela u plati onih koji su završili srednju školu,a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara”,rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije istakao je da poslodavci posle tog perioda moći  da zaposle mlade radnike ako su zadovoljni njihovim radom i željom da uče .

„Nemaju sve firme danas mogućnost da ulažu u obuku, jer očekuju da će obrazovanje proizvesti potrebnu radnu snagu. To nije uvek slučaj, a najčešće se javlja problem jer mladi nemaju praksu, ne mogu da nađu zaposlenje, jer se traži iskustvo. To je ovim programom pokriveno“, istakao je Čadež.

Vlasnik Sirogojno kompanije Rade Ljubojević ,koja se bavi preradom voća  koje izvozi na strana tržišta,istakao je da je u ovoj firmi ,koja zapošljava 185 radnika,konkurs za nova radna mesta stalno otvoren.  

 “Od aprila do danas primili smo 25 novih radnika.Podržaćemo i ovaj program jer smatramo da je jako dobar.Prvo zaposlenje je najteže.Programom dobijamo radnika koji ima priliku da iskaže svoje sposobnosti ,a od države imaju olakšicu u snošenju dela troškova plate tog radnika.To je velika strvar u današnje vreme “,rekao je Ljubojević posle sastanka sa Čadežom.

Realizacija programa “Moja prva plata” počeće tokom ovog meseca.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.