Blokada magistrale u Gorjanima (video)

GORJANI-Meštani Gorjana i Krvavaca blokirali su danas popodne na sat vremena magistralni put Užice-Požega u Gorjanima,zbog namere da se na tom području gradi postrojenje za preradu otpadnih voda.

Sutra u Vladi Srbije gradonačelnik Užica Saša Milošević potpisaće ugovor sa direktorom kancelarije Nemačke razvojne banke Jirgenom Velšofom,koja kreditira izgradnju postrojenja sa 15,2 miliona evra.

“Planom generalne regulacije planirano je da se u Gorjanima  gradi postrojenje za preradu otpadnih voda.Urađena je i studija o uticaju ove fabrike na životnu okolinu ,koja je pokazala da su sumnje meštana neopravdane,jer se radi o postrojenju zatvorenog tipa”,rekao je za  ZOOMUE  zamenik gradonačelnika Vidoje Drndarević.

Meštani   kažu da je još pre 30 godina planirano da se u Gorjanima pravi ovo postrojenje,kada u tom selu nije bilo više od 20 domaćinstava,dok ih sada ima preko 100 i svi su zabrinuti  za svoje zdravlje.

“Najbliža kuća je na 130  metara od lokacije planirane za izgradnju postrojenja,a u neposrednoj blizini je i škola i budući vrtić za decu iz okolnih pet sela.Ne želimo zagađivače u svojoj i okolini naše dece”,kaže jedan meštanin Gorjana.

“Planom generalne regulacije planirano je oduzimanje preko  40 hektara plodne zemlje.Pitamo nadležne kakva je to politika da se narodu,koji već teško živi,uzima i plodna zemlja koja mu je jedini izvor prihoda”,pita drugi meštanin.

“Plašimo se komaraca,smrada,pojave astme i drugih bronhijalnih bolesti”,poručuju meštani Gorjana i Krvavaca.

Meštani ovih sela uputili su pre mesec dana i pismo premijeru Aleksandru Vučiću ,u kome su ga upoznali sa svojim problemima,ali kažu da odgovor još nisu dobili.

Današnja blokada magistralnog puta Užice-Požega trajala je od 17 do 18 časova,a ukoliko grad Užice ne nađe drugu lokaciju za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda najavljuju radikalizaciju protesta.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.