Budućnost vodosnabdevanja Užica i Čajetine

ZLATIBOR-Konferencija “Voda je život – budućnost vodosnabdevanja Grada Užica i Opštine Čajetina”, održava se u subotu 14. i u nedelju 15. juna, u hotelu “Olimp” na Zlatiboru. Konferencija tematski obuhvata ukupnu problematiku vodosnabdevanja Grada Užica i Opštine Čajetine, a njen cilj je pronalaženje zajedničkog interesa dve susedne zajednice u oblasti vodosnabdevanja.

 

 
Tokom proteklih meseci Grad Užice se suočio sa problemom vodosnabdevanja usled „cvetanja“ populacije Planktothrix rubescens u akumulaciji Vrutci. Problem je privremeno rešen Sporazumom o alternativnom snabdevanju Grada Užica vodom sa Sušičkih vrela, potpisanim između Grada Užica i Opštine Čajetina. Trajnog rešenja koje bi garantovalo sigurnost vodosnabdevanja Užica još nema.
 
Stručni tim formiran od strane Vlade Republike Srbije usvojio jedinstveni Projektni zadatak sanacije akumulacije Vrutci i rekonstrukcije fabrike za preradu vode za piće u Užicu. Očekuje se da će na konferenciji stručnjaci iz različitih oblasti dati svoje mišljenje o dosadašnjim aktivnostima proisteklim iz Projektnog zadatka, a da će javnosti biti predočene i druge mogućnosti za vodosnabdevanje Grada Užica.
 
Opština Čajetina uveliko sporovodi niz aktivnosti na unapređenju sopstvenog sistema vodosnabdevanja, tragajući za mogućnostima da umesto Ribničkog jezera obezbedi vodosnabdevanje iz podzemnih izvorišta.
 
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.