Bezbednost na vidikovcima zavisi pre svega od posetilaca (VIDEO)

TARA – Nedavni slučaj pogibije člana filmske ekipe na Tari, prvobitno povezan sa jednim od tamošnjih vidikovaca, ponovo je pokrenuo priču oko bezbednosti na ovim lokacijama. Nadležni ističu da su svi vidikovci pravljeni u skladu sa strogim propisima, a da je glavni faktor rizika neopreznost posetilaca.

Iako su mediji preneli informaciju da je nastradali član filmske ekipe pao sa vidikovca Banjska stena, to je naknadno demantovano.

„To se dogodilo na oko kilometar od vidikovca. Za snimanje filma dobijene su sve potrebne dozvole, a nesreća se dogodila u pauzi između snimanja. Da li je u pitanju nepažnja ili ne, tek će se utvrditi“, kaže Milica Tomić iz Nacionalnog parka Tara.

Na prostoru Nacionalnog parka Tara ima deset vidikovaca, od kojih svi imaju zaštitne ograde, osim Osluše, koja se prevashodno koristi za letove paraglajderima. Upravo visina je možda i osnovni razlog zbog kojeg se vidikovci smatraju atraktivnim mestima.

„Vidikovci se grade namenski na mestima sa kojih se pruža odličan pogled na okolne lokalitete. Oni su na visinama, pristup često nije lak, te staze su često namenjene planinarima i pešacima. Zato uvek apelujemo na posetioce da vode računa“, ističe Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

Sami po sebi, vidikovci ne mogu biti opasni po posetioce koji vode računa o sebi, što često nije slučaj sa onima koji zarad selfi fotografija ne poštuju propise.

„Ako je posetilac odgovoran prema sebi, vidikovac je potpuno bezbedan. Često posetioci prođu pored rampe koja napominje da je zabranjen prolaz i odu na „divlji“ vidikovac“, dodaje Tomić.

Iz NP Tara najavljuju da će dodatno povećati kampanju koja se tiče bezbednosti na vidikovcima, ali ističu da je sve to uzaludno ukoliko se sami posetioci ne budu odgovorno ponašali na tim mestima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.